FDB.PL 1184 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Funkcjonalności 11
swider666

Nie ma co ukrywać, jeśli pojawiają się ulubione funkcje, które były na filmwebie to ten portal pewnie przejmie duża cześć użytkowników.
Mi na pewno brakuje informacji przy filmie, kiedy widziałem. Dalej zbyt łatwo się usuwa swoją ocenę (przy filmie), wystarczy na nią kliknąć. Moim zdaniem, trzymając się już graficznego sposobu przedstawiania oceny, nota wystawiona przez użytkownika może wypełniać gwiazdki jakimś tam kolorem. I tak kontrą będzie widać jaka jest średnia ocena a środek to nasza opinia.
Katalog filmów i wyszukiwarka, warto dodać jednak funkcję zaznaczania poprzez klik. Czyli mamy wymienione w kilku linijkach gatunki te które klikniemy te wybieramy. Wiem można teraz na liście trzymając ctrl wybrać kilka gatunków… Ale wystarczy nie przytrzymać i od nowa. Tutaj też przydałby się ajax i dynamiczne dopasowanie wyników, bez klikania szukaj.

Grzegorz_Derebecki

Cześć dzięki za pomysły Te strony które wymieniłeś akurat czeka renowacja i postaramy się uwzględnić różne pomysły.

bizarre

Super, że uwzględniacie opinie użytkowników :) Ja do pomysłów dorzuce jeszcze:
1. tworzenie list w formie rankingow (o tym już wspominałem)
2. TOP50 rozszerzone do TOP100,
3. możliwość większego zarządzania swoim profilem (czy ma być widać na stronie profilu notki, opinie, listy czy ocenione albo wszystko po trochu)
4. opcja wglądu do statystyki swoich ocen ( sortowanie, wybieranie kryteriów) – to jest mocna strona FW

Dodatkowo po "rewolucji" na FW gdy ludzie dyskutowali o alternatywnych stronach, kilka osób stwierdziło, że dużym minusem FDB jest biała szata graficzna strony, przez co może niektórym ”świecić po oczach". :p

Camizi

Mnie doskwiera tylko brak powiązanych (że wchodzę np. na kartę z filmem Życzenie śmierci i widzę, że powstały jeszcze 4 części). Fajnie byłoby dodać tę funkcjonalność w odświeżonej wersji strony z filmem. :)

miodzik

Mam nadzieję, że rozwijając portal pamiętacie również o użytkownikach, którzy są tu od lat głównie właśnie dlatego, że nie wygląda on jak FW – mnie biała szata graficzna nie kłuje po oczach, ba uważam ją za ogromną zaletę i jeśli miałby to być sposób na powstrzymanie kilku tysięcy oszołomów, którzy w swej masie tworzą tylko masę i nic więcej, to jestem za białą szatą po wsze czasy ;)

W końcu jak ktoś lubi wyskakujące kolorowe okienka miast meritum, to niech pozostanie na FW – nic się tam w tym względzie nie zmieniło chyba ;) Kiedyś przy okazji jakiejś dyskusji o portalach filmowych chyba @Czudi pięknie to określił: FW jest jak centrum handlowe, natomiast fdb jak kawiarenka przy bocznej uliczce – i dla mnie może taką pozostać jak najdłużej. Amen

bizarre

Co do koloru szaty graficznej mam neutralne zdanie (dlatego oddzieliłem tą kwestie od moich sugestii).
Trafna metafora, ale nawet najlepszy lokal trzeba usprawniać :p Oczywiście nie chcę, żeby FDB zamieniło się w drugie FW, tylko zwracam uwagę na to co moim zdaniem jest silną stroną konkurencji ;)

Quagmire

Jak już dyskutujemy o designie… Wiem, że kiedyś postulowałem zwiększenie liczby newsów na stronie głównej, ale z perspektywy czasu sądzę, że jednak duży slider z newsami był atrakcyjniejszym dla oka, bardziej nowoczesnym rozwiązaniem.

Grzegorz_Derebecki

Slidera nie planuje na razie wprowadzic :) wg badan jest to bardzo slaba forma prezenracji tresci (mimo popularnosci) ale kto wie moze kiedys w przyszlosci.

Quagmire

Rozumiem. Co do formy mam nadal mieszane odczucia, popularność jest bezsprzecznie ogromna.

Elizabeth_Linton

Ci użytkownicy już tu są :)

Wodnica79

> Dodatkowo po "rewolucji" na FW gdy ludzie dyskutowali o alternatywnych stronach,
> kilka osób stwierdziło, że dużym minusem FDB jest biała szata graficzna strony,
> przez co może niektórym ”świecić po oczach". :p

Cóż, FW nie musi być Alfą i Omegą – ich strona przeszła już kilka zmian (bywam tam rzadko, więc zmiany rzucają mi się od razu w oczy), czyli i oni szukają pewnej czytelności. Mają strasznie "nawalonych" wiadomości i to czyni ich coraz mniej czytelnymi – to oczywiście moje prywatne zdanie, choć znam kilka osób, które się ze mną zgadzają.
A co do czarnego na białym – niestety to klasyk z uzasadnieniem: w takiej szacie najlepiej się czyta. I nawet wspomniany FB przeszedł nad tym do porządku dziennego – np. http://www.filmweb.pl/films (przepraszam, że podaję link do konkurencji, chodzi o ilustrację). Inne zestawienie kolorystyczne jest dopuszczalne, jeśli ilość tekstu do przeczytania jest mała i czcionka jest wystarczająco duża i czytelna (krój)

bizarre

Czy jest możliwość wprowadzenia opcji edytowania tytułu tematu? :) Byłoby to przydatne, bo np. jak ktoś w tytule wystawia ocenę, to potem nie można jej zmienić.

Proszę czekać…