Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Osoby dodające treści do bazy proszę o zapoznanie się z uściśleniem wytycznych:
Melduję posłusznie, że się zapoznałem :)
Treść jest jasna i zwięzła, polecenia dobrze znane i aż zacząłem się zastanawiać co się zmieniło i zostało jak piszesz "uściślone", zapewne odnośnie polskich premier?
Czy dobrze rozumiem, że jeżeli film (jakiś zagraniczny) nie miał u nas w kraju wydania DVD to znaczy, iż nie ma też premiery DVD pomimo dat z innych krajów, bo to nie jest doprecyzowane? I co z BD (Blu-ray)? Jeżeli się trafi jakiś tytuł tylko z takowym (bez DVD), to była premiera czy nie? To chyba też powinno się tam dopisać. Ciekawe jak długo pociągną jeszcze płytki DVD i co je zastąpi, bo coraz więcej jest emisji w sieci i platform streamingowych, a tu pojawia się kolejne pytanie, czy nie powinno się zastanowić nad dodaniem daty premiery VOD jako szeroko pojętego dostępu przez usługi sieciowe oraz platformy internetowe?
Korzystając z okazji chciałbym kolejny raz poprosić o "uwolnienie" dodawania dystrybutorów, bo są na sztywno w bazie rozwijanej, a w niej zazwyczaj nie ma jakichś 95%! Wytwórnie można dodawać na bieżąco poprzez wybranie z listy lub wpisanie/wklejenie nowego w pole, czy dystrybutorzy nie mogą działać na tej samej zasadzie?
@ZSGifMan Premiera DVD dotyczy tylko Polski. Co do reszty – pomysły można zgłaszać w sugestiach.
Ale:
– ileż musiałoby być tych dat premier, gdyby tak dodawać wszystko osobno?
– poważnie tak dużo brakuje polskich dystrybutorów kinowych? Mnie się chyba jeszcze nie zdarzyło, żebym nie mogła dodać tej treści.
Dzięki, rozumiem.
Odnośnie dystrybutorów, to nie napisałem, że ze świata – mój błąd – chyba to powinienem wyszczególnić: dystrybutorzy zagraniczni. Zazwyczaj jak dodaję pozycję i jaka by ona nie była, to praktycznie co dziesiąty-piętnasty film/serial jest dystrybutor! Wytwórców też praktycznie nigdy nie ma, lecz tu jak pisałem i zapewne sama wiesz dodaje się ich bezproblemowo na zasadzie wpisania/wklejenia. Wskakuje wtedy taki na listę, wybrać tylko tę pozycję i voila. Gotowe!
A co do dat premier, to czekać tylko aż data premiery DVD stanie się takim przeżytkiem jak na portalu muzycznym data wydania… kasety. ;) Celowo nie piszę o winylach, bo te przeżywają istny renesans.
@ZSGifMan To może będę bogata, bo mam ponad 700 starych czarnych płyt. ;-) Kiedyś kolekcjonowałam.
Mnie do niczego nie jest potrzebna wiedza, kto dystrybuuje dany film w Chile, a kto w Australii. Ale jeśli Ciebie to rajcuje, to zgłoś sugestię.
Hehe!
Mnie też nie rajcuje żaden chilijski dystrybutor, ale jak już wypełniać tu nowe tytuły, to chciałem to robić porządnie od A do Z, wypełnić obsadę, twórców, wytwórnie, dystrybucję, premiery itd.
Te sugestie to jak dla mnie strata czasu, bo Grześkowi kilka razy zwracałem uwagę na ten problem i on też mnie odsyłał do… sugestii!
Płyt zazdroszczę, wiem że popełniam grzech ;) ale co tam, tylko pamiętaj: jakbyś kiedyś chciała się pozbyć i robiła porządki, to wal do mnie jak w dym, bo ja z dzieciństwa mam tylko kilkanaście płyt, a z młodości już tylko kasety w ilości sztuk ~100. Także słaby kolekcjoner ze mnie w tej dziedzinie, ale pragnę to przy jakiejś okazji naprawić :)
@ZSGifMan Jest sens dodawać sugestie – im więcej osób będzie zainteresowanych danym tematem, tym większa szansa, że zostanie to zrealizowane.
@Sweet_Foxy Rankig filmów to wogóle się odnawia?Strasznie mało głosów jest .Nowych filmów to tu chyba nikt nie ocenia
@dareczek50 Ranking aktualizuje sie raz dziennie. Możliwe, że wprowadzimy też ranking nowych filmów bo by trafić do rankingu trzeba osiągnać pewien pułap głosów co nowym filmom nie zawsze się udaje.
Możesz zawsze zobaczyć też ranking filmów np na rok 2019 bądź 2018
https://fdb.pl/rankingi/najlepsze/filmy/2019
https://fdb.pl/rankingi/najlepsze/filmy/2018
Znam temat dokładnie.
Miałem problemy z dodawaniem premier teatrów TV i dałem sobie z tym spokój.
Proszę czekać…