Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
FAQ to zasady dodawania.
Tu będę zapisywała zmiany jakie w nim zaszły.
2007-04-27
- zmiana minimalnej długości opisu na 200 znaków,
- dodanie atrybutu: reżyser drugiej ekipy, associate producer jako drugie tłumaczenie współproducenta
- dodanie zawodu: główny architekt,
- dodanie zakazu dodawania plakatów łączonych czyli takich, gdy na jednym plakacie reklamowane są dwa (lub więcej) filmy / seriale
Przypominam, że dodanie atrybutu i zawodu może zostać dokonane po zgłoszeniu ich do dodania (http://fdb.pl/faq112,Czy,mo%C5%BCna,doda%C4%87,inny,zaw%C3%B3d,lub,atrybut,ni%C5%BC,ten,z,helpa?.html). Dopiero po zatwierdzeniu i dodaniu ich do listy możliwe jest dodanie osób z tymi zawodami lub atrybutami.
> Grzegorz_Derebecki o 2009-12-18 00:57 napisał:
> może racja po prostu będzie 80 punktów
Oczywiście, że racja. Nie ma sensu dzielić recenzji na równe i równiejsze. Odnośnie opisów też mam duże wątpliwości, gdyż pierwszymi dodanymi opisami są zazwyczaj te powstałe z artykułów, czyli ubogie i często nie do końca oddające, o czym jest film.
jak dla mnie bezsens dzielic opisy na równe i równiejsze, powinno sie wtawic, że tylko np. 4 opisy do filmu można dodać i było by spokój, a swoja drogą ciekawe zmiany wyszły na dobre, tylko fajnie by było, żeby sprawdzone opisy i recki pojawiały się na głównej stronie profilu uzytkownika jak było wczesniej
To jest bardzo dobre rozwiązanie, świetny pomysł Grzegorz. A akurat ty szanowny kolego ( derik1984) jesteś wyjątkowym "maniakiem" tworzenia "entego" opisu do filmu z tych co już są i bardzo często te opisy nic nowego nie wnoszą. Zmieniasz tylko sformułowania zdań już istniejących i w ten sposób tworzysz kolejny opis, jak mniemam tylko i wyłącznie dla punktów.
Proszę o poprawienie pomocy przy roli.
Obecnie mamy:
"Brug. gen. – generał brygady"
Powinno być: "Gen. bryg."
Źródło: http://pspbis.fm.interia.pl/sw.htm
Ogólnie proponuję tą tabelkę wrzucić do pomocy – wszystkie stopnie amerykańskie przetłumaczone.
PS – w pomocy brakuje też zwykłego "Colonel", czyli "Pułkownik"
co do dodawania opisów entych to może i faktycznie dodaje troche, ale maksymalnie jako trzeci nigdy więcej,przyjołem do wiadomosci i od teraz dodaje tylko 1 i 2 opis nie więcej, ale z drógiej strony zrobiłem juz kilkadziesiąt filmów mało znanych albo wogle nieznanych, które o ile były by kiedykolwiek zrobione to na pewno nie szybko
Ja absolutnie nie neguje twojej świetnej pracy co do uzupełniania treści przy filmach. Widzę, że robisz wiele fajnych rzeczy dla portalu, a odniosłem się tylko do niektórych, bo też nie wszystkich, twoich opisów. I właśnie dlatego będą lepiej punktowane pierwsze opisy (i z tego co wiem to nie tylko), aby jak najwięcej uzupełniać "białych plam". Pozdrawiam i życzę owocnego dodawania.
http://fdb.pl/faq96,Tytu%C5%82,inny.html
UWAGA TO WAŻNE!
"Gdy dodajemy Nowy film, obowiązkowo uzupełniamy go o tytuły inne, znajdujące się w danym źródle!"
Proszę dodać do zapisu Faq, że nie można łączyć gatunku Biograficzny z Historycznym. Wystarczy dodać samo Biograficzny, by stwierdzić, że to też film historyczny. To się wydaje dla mnie logiczne.
ale przecież nie każdy film historyczny jest biograficzny
> Beznickowy o 2010-02-06 08:33 napisał:
> Proszę dodać do zapisu Faq, że nie można łączyć gatunku Biograficzny z
> Historycznym. Wystarczy dodać samo Biograficzny, by stwierdzić, że to też film
> historyczny. To się wydaje dla mnie logiczne.
to wtedy dodaje się tak jak jest w źródle: gatunek "historyczny".
Beznickowy nie napisał o wyrzuceniu całkowitym gatunku "historyczny" tylko o nie łączeniu jednego z drugim.
I ja to popieram.
I druga sprawa o której już wspominałam – aby nie łączyć "krótkometrażowy" z "etiuda".
Etiuda jest pojęciem szerszym ale zawiera już w sobie informację o tym, iż jest to dzieło krótkometrażowe.
> Hsi_Nao o 2010-02-06 16:31 napisał:
> to wtedy dodaje się tak jak jest w źródle: gatunek "historyczny".
> Beznickowy nie napisał o wyrzuceniu całkowitym gatunku "historyczny" tylko o nie
> łączeniu jednego z drugim.
> I ja to popieram.
>
> I druga sprawa o której już wspominałam – aby nie łączyć "krótkometrażowy" z
> "etiuda".
> Etiuda jest pojęciem szerszym ale zawiera już w sobie informację o tym, iż jest
> to dzieło krótkometrażowe.
Tak, chodziło mi o niełączenie. Albo jest to film Historyczny albo Biograficzny.
A ja się zgadzam z Hsi Nao. Etiuda to przecież krótki film, to krótkometrażowego wtedy nie trzeba.
ok, teraz popieram pomysł
> Beznickowy o 2010-02-06 17:34 napisał:
> Tak, chodziło mi o niełączenie. Albo jest to film Historyczny albo Biograficzny.
> A ja się zgadzam z Hsi Nao. Etiuda to przecież krótki film, to krótkometrażowego
> wtedy nie trzeba.
Siemano,
chodzi mi o dodanie nowego atrybutu do zawodów,
maile nie pomagają i nic nie zdziałały – uprzedzam pytania,
ale powtórzę kolejny raz i będę to robić do skutku, dopóki ktoś mi nie odpowie, co można to można, ale sprawa się ciągnie już ohoho i jeszcze trochę.
pytajcie a będzie wam… jak to szło…. odpowiedziane :?
mniejsza z tym, przejdę do sedna tego postu,
a mianowicie: co zrobicie z tłumaczeniem zwrotu "chief assistant", dodacie go w końcu czy nie?
Czy może udajemy że takie słowo nie istnieje. Wiele razy go spotykam przy obsadach i mnie krew zalewa.
To chyba nie jest takie trudne? czy jest?
> Barbarka88Rz o 2010-02-07 11:06 napisał:
> Siemano,
> a mianowicie: co zrobicie z tłumaczeniem zwrotu "chief assistant", dodacie go
> w końcu czy nie?
a jakie tłumaczenie proponujesz?
jakiś przykład podaj (link najlepiej do imdb)
> Czy może udajemy że takie słowo nie istnieje. Wiele razy go spotykam przy
> obsadach i mnie krew zalewa.
to, że zawód istnieje nie zawsze oznacza, że trafi na listę zawodów fdb, czasami mimo, że powinien;)
> To chyba nie jest takie trudne? czy jest?
nie jest?!
Ja na jakieś konkrety w sprawie propozycji atrybutów do scenariusza czekam przeszło 2 lata – spróbuj mnie przebić;p Zaczynałem od Anity, potem przez rok z faq nic się nie działo, a teraz dobijam się do Trophy z takim samym skutkiem jak zawsze;D Dodam, że propozycje poparli weryfikatorzy przeszło pól roku temu, teraz, gdy odnowiłem temat, również, a Anita też była na tak, tylko znikła z portalu i sprawa się urwała…
To nie są jakieś rewolucyjne zapisy, ale sprawa, którą można w 3 dni przedyskutować i zapisać wnioski żeby zamknąć temat.
W Twoim przypadku może być tak, że propozycja zostanie odrzucona, ale jak dotąd nie trafiła na forum (chyba), więc nie było dyskusji
chief assistant – główny asystent,
linki… może z ostatniego przykładu:
http://www.imdb.com/title/tt0437182/fullcredits#cast
atrybut ten tu występuje w "Second Unit Director or Assistant Director" i "Art Department"
mogę poszukać więcej przykładów, tylko że nie wiem czy jest sens.
i nie wiedziałam że o takich oczywistych sprawach trzeba dyskutować,
tylko napisałam kilka mailów na faq@fdb.pl (jak chytrze podpowiada FAQ) w tej sprawie
ale rzeczywiście widzę że tylko na forum można coś załatwić
thx
i druga sprawa: te nieszczęsne słowa kluczowe
nie wiem gdzie pisać o tym, to zrobiłam to forum pierwszym z brzegu,
jak coś proszę o odesłanie, to skopiuję tego posta
te nieszczęsne słowa kluczowe, pomysł bardzo fajny, ale niedopracowany lekko,
proponuję, aby "sugestie" były w porządku alfabetycznym, co mnie obchodzi co najczęściej ludzie wpisują, ja wpisuję co innego, a zresztą alfabetycznie łatwiej znaleźć o co chodzi,
chyba że wolicie aby były dwa identyczne niemal słowa kluczowe jak np. relacja rodzinna i relacje rodzinne, nie wiem czym to się różni, albo np. strata męża czy utrata męża.
ktoś ma w ogóle wgląd, kontrolę nad tym?
czy lubicie jak jest i posterunek policji i komisariat,
przemyślcie to
PS. podane przykłady są hipotetyczne, nie chce mi się przewijać tych sugestii by sprawdzić
myślę, że sugestie wg alfabetu byłyby pomocne
apropo dodajemy w l.poj. – więc prawidłowa jest relacja rodzinna
duble sprawdzający stara się w miarę możliwości wykluczać
> Barbarka88Rz o 2010-02-07 19:01 napisał:
> i druga sprawa: te nieszczęsne słowa kluczowe
>
> nie wiem gdzie pisać o tym, to zrobiłam to forum pierwszym z brzegu,
> jak coś proszę o odesłanie, to skopiuję tego posta
>
> te nieszczęsne słowa kluczowe, pomysł bardzo fajny, ale niedopracowany lekko,
>
> proponuję, aby "sugestie" były w porządku alfabetycznym, co mnie obchodzi co
> najczęściej ludzie wpisują, ja wpisuję co innego, a zresztą alfabetycznie
> łatwiej znaleźć o co chodzi,
> chyba że wolicie aby były dwa identyczne niemal słowa kluczowe jak np. relacja
> rodzinna i relacje rodzinne, nie wiem czym to się różni, albo np. strata męża
> czy utrata męża.
>
> ktoś ma w ogóle wgląd, kontrolę nad tym?
> czy lubicie jak jest i posterunek policji i komisariat,
>
> przemyślcie to
>
> PS. podane przykłady są hipotetyczne, nie chce mi się przewijać tych sugestii by
> sprawdzić
>
>
>
>
Rzeczywiście, te słowa kluczowe są bardzo nieszczęsne. Bałagan się porobił. Nie wiadomo, czy traktować kanibal i kanibalizm jak coś oddzielnego. Czy utrata ojca i śmierć ojca to to samo? Dlatego teraz będzie najlepiej dodawać jak najwięcej słów kluczowych do filmu, a potem niech się one rekomendują…
> Barbarka88Rz o 2010-02-07 19:01 napisał:
> wiem gdzie pisać o tym, to zrobiłam to forum pierwszym z brzegu,
> jak coś proszę o odesłanie, to skopiuję tego posta
To temat na konkretne propozycje zmian w FAQ.
> te nieszczęsne słowa kluczowe, pomysł bardzo fajny, ale niedopracowany lekko,
> proponuję, aby "sugestie" były w porządku alfabetycznym, co mnie obchodzi co
> najczęściej ludzie wpisują, ja wpisuję co innego, a zresztą alfabetycznie
> łatwiej znaleźć o co chodzi,
Zgadzam, bo te sugestie, które są na szczycie, cały czas się potęgują. Ale czy alfabetycznie rozwiąże to sprawę? Nie wiem. Nikt tak naprawdę nigdy nie wytłumaczył, jak te słowa kluczowe dodawać. Synonimy są na każdym kroku morderca-zabójca; przemoc-agresja; itp… Sam czasami się zastanawiam, co dodawać. Ale mam nadzieję, że kiedyś coś się wyklaruje w tych słowach i Grzesiek automatycznie zamieni niektóre słowa kluczowe na inne. Coraz więcej jest słowa "morderstwo", więc może kiedyś zamieni "zabójstwo" na "morderstwo".
> chyba że wolicie aby były dwa identyczne niemal słowa kluczowe jak np. relacja
> rodzinna i relacje rodzinne, nie wiem czym to się różni, albo np. strata męża
> czy utrata męża.
Nie ma znaczenia, jak kto woli. Wolna amerykanka.
> ktoś ma w ogóle wgląd, kontrolę nad tym?
> czy lubicie jak jest i posterunek policji i komisariat,
Każdy ma wgląda, każdy ma kontrolę. Zawsze możesz zmienić/usunąć słowo kluczowe.
> przemyślcie to
Przemyśliłem. I jeszcze pomyślę…
> PS. podane przykłady są hipotetyczne, nie chce mi się przewijać tych sugestii by
> sprawdzić
Mi też się nie chce przewijać, bo coraz bardziej ta lista się zacina podczas przewijania.
Ale masz problem. To zanim dodasz słowo morderca/zabójca, sprawdź których jest więcej i takie dodaj. Po to mamy rozum, żeby wiedzieć i kontrolować, co dodajemy. Sam napisałeś, że każdy ma kontrolę. Jesteś też weryfikatorem, to daje Ci podwójny wgląd. Przy sprawdzaniu też można co nieco popoprawiać. Najlepiej tylko szukać problemu. Słowo to słowo, najważniejsze jest, aby oddawało zawartość filmu.
> Trophy o 2010-02-07 20:20 napisał:
> Ale masz problem. To zanim dodasz słowo morderca/zabójca, sprawdź których jest
> więcej i takie dodaj.
I właśnie o to chodzi! Ułożenie podpowiedzi alfabetycznie o wiele bardziej pomogłoby w sprawdzanie, jakie słowo klucz zostało użyte częscie w przypadku synonimów.
Mówiąc szczerze to już mnie nerwica bierze, jak musze cała liste na "s" przelecieć i cała listę na "p", żeby sprawdzić, co występuje częsciej: seks przedmałżeński, czy przedmałżeński seks". Zabiera to około 5-6 min (i jestem pewna, że większość pomija ten proceder własnie z tego względu).
Przy sortowaniu alfabetycznym zabierało by to z 30 sekund.
> Beznickowy o 2010-02-07 19:55 napisał:
> Mi też się nie chce przewijać, bo coraz bardziej ta lista się zacina podczas
> przewijania.
Mi się nic nie zacina podczas przewijania. Jedynie podczas otwierania listy podpowiedzi trochę zajmuje zanim się załaduje. I z dnia na dzień robi to coraz dłużej, bo coraz więcej tagów jest :/
> Hsi_Nao o 2010-02-07 20:26 napisał:
> Mówiąc szczerze to już mnie nerwica bierze, jak musze cała liste na "s"
> przelecieć i cała listę na "p", żeby sprawdzić, co występuje częsciej: seks
> przedmałżeński, czy przedmałżeński seks". Zabiera to około 5-6 min (i jestem
> pewna, że większość pomija ten proceder własnie z tego względu).
> Przy sortowaniu alfabetycznym zabierało by to z 30 sekund.
A jakiej przeglądarki używasz? Jak Mozilli to polecam wejść w Katalog, kliknąć ctrl + f i wpisać słowo którego szukasz, wtedy łatwiej Ci to przyjdzie. :)
> Trophy o 2010-02-07 20:20 napisał:
> Ale masz problem. To zanim dodasz słowo morderca/zabójca, sprawdź których jest
> więcej i takie dodaj. Po to mamy rozum, żeby wiedzieć i kontrolować, co
> dodajemy. Sam napisałeś, że każdy ma kontrolę. Jesteś też weryfikatorem, to daje
> Ci podwójny wgląd. Przy sprawdzaniu też można co nieco popoprawiać. Najlepiej
> tylko szukać problemu. Słowo to słowo, najważniejsze jest, aby oddawało
> zawartość filmu.
Chciałbym trochę z tego zmienić. Interpretując Faq, że ze słowa morderstwo, morderca, zabójstwo, zabójca należałoby wybrać jeden i go dodawać wyłącznie. Lecz tak się nie dzieje – stale rośnie współczynnik użycia tych słów.
powinno zostać jedynie morderstwo i morderca
zabójstwo i zabójca powinniśmy wyeliminować – tylko wprowadza to zamieszanie
> Hsi_Nao o 2010-02-07 20:48 napisał:
> ???
>
> Morderstwo, a Morderca to znaczeniowo co innego [nie jest synonim].
> I nie zawsze gdy występuje morderstwo mamy w filmie do czynienia z mordercą.
>
> Co do ujednolicenia pomiędzy morderstwo > zabójstwo; morderca → zabójca to jak
> najbardziej się zgadzam.
> Hsi_Nao o 2010-02-07 20:48 napisał:
> ???
>
> Morderstwo, a Morderca to znaczeniowo co innego [nie jest to synonim].
> I nie zawsze gdy występuje morderstwo mamy w filmie do czynienia z mordercą.
Synonim to nie jest – fakt. Ale w Faq coś jest tam napisane, że jak jest policja, to żeby nie pisać glina. Więc z tego rozumiem, że jak jest policja, to i automatycznie jest policjant, glina, oficer policji… i tych już nie wpisujemy słów – wystarczy samo policja.
Czyli, wzorując się na tym, jeśli jest morderstwo, to jest też morderca (więc mordercy nie dodajemy). Tak wynika z przykładu z Faq.
> Beznickowy o 2010-02-07 21:16 napisał:
> Synonim to nie jest – fakt. Ale w Faq coś jest tam napisane, że jak jest
> policja, to żeby nie pisać glina. Więc z tego rozumiem, że jak jest policja, to
> i automatycznie jest policjant, glina, oficer policji… i tych już nie
> wpisujemy słów – wystarczy samo policja.
> Czyli, wzorując się na tym, jeśli jest morderstwo, to jest też morderca (więc
> mordercy nie dodajemy). Tak wynika z przykładu z Faq.
W tym zapisie chodziło żeby nie dodawać synonimów. Pierwsze zdanie z tego akapitu to wyjaśnia. Źle to napisałam. Powinno być policjant i glina, a nie policja.
Ok, więc już rozumiem. Więc proponuję nie dodawać zabójca/zabójstwo, tylko zostać przy morderca/morderstwo.
> Beznickowy o 2010-02-07 21:58 napisał:
> Ok, więc już rozumiem. Więc proponuję nie dodawać zabójca/zabójstwo, tylko
> zostać przy morderca/morderstwo.
a wiecie, że morderca to osoba, która zabija w afekcie, w wyniku choroby, czy innych zaburzeń, a zabójca to osoba zabijająca na zlecenie – ktoś zajmujący się tym zawodowo, więc to nie synonimy, a jedynie wyrazy o zbliżonym znaczeniu.
Fakt, że przy weryfikacji trzeba by film widzieć żeby wiedzieć, które określenie wybrać
Witam,
nie chcę zakładać nowego tematu – mam tylko jedno pytanie. Jestem nowy na fdb.pl i nie wiem czy nie potrafię znaleźć opcji czy po prostu nie można dodawać filmów do filmografii aktorów? (czy może do w danym filmie należy dodać aktora, żeby pojawił się on w jego filmografii?)
> Czudi o 2010-02-08 03:15 napisał:
> a wiecie, że morderca to osoba, która zabija w afekcie, w wyniku choroby, czy
> innych zaburzeń, a zabójca to osoba zabijająca na zlecenie – ktoś zajmujący się
> tym zawodowo, więc to nie synonimy, a jedynie wyrazy o zbliżonym znaczeniu.
> Fakt, że przy weryfikacji trzeba by film widzieć żeby wiedzieć, które
> określenie wybrać
Pokaż mi jakieś źródło, które potwierdzi Twoje słowa. Myślę, że istnieją po prostu różne typy zabójstwa – w afekcie, na zlecenie. A większej różnicy między zabójstwem a morderstwem nie ma.
> Trophy o 2010-02-08 14:06 napisał:
> Pokaż mi jakieś źródło, które potwierdzi Twoje słowa. Myślę, że istnieją po
> prostu różne typy zabójstwa – w afekcie, na zlecenie. A większej różnicy między
> zabójstwem a morderstwem nie ma.
jednak raczej synonim;) Trafiłem na jakąś dziwną definicję
http://fdb.pl/faq121,Galeria.html
Niedawno doszedł zapis "Jeśli tylko jest to możliwe, dodajemy zdjęcia o rozdzielczości 1200 pikseli (pion lub poziom – dla dłuższego boku), nie ograniczamy się tylko do jednego źródła, jeśli w nim występują zdjęcia mniejsze. Nie należy powiększać do tego rozmiaru zdjęć o niższej rozdzielczości, możliwe jest tylko zmniejszanie zdjęć o wyższej rozdzielczości (gdy przekraczają 1200x)."
najdłużej czeka się na obsady – kilka dni
słowa kluczowe – 2 dzień
info do osób – do 1 dnia
inne na bieżąco
> Redox o 2010-02-09 20:13 napisał:
> Z biografiami jest coś nie tak… Moja czeka na weryfikację już od grudnia.
> Chyba jest to związane z problemami z punktacją (miało być 5 pkt, a za
> akceptację użytkownik otrzymywał tylko jeden).
Z Twoja biografią [jak i z wieloma innymi treściami] jest taki problem, że jakiś weryfikator wziął ja weryfikacji, po czym nic z nią nie zrobił. A w nowym systemie Grzesiek jeszcze nie dodał funkcji automatycznego opuszczania treści.
> Kothbiro napisał(a):
> A recenzje, biografie? Zaliczyć je do innych? Czy to też trochę może potrwać?
> Dzięki za odpowiedź.
Wszystko związane z osobami [w tym i biografie] – ok. 1 dnia
Wszystko związane z fabuła [w tym recenzje, słowa klucze, opisy, gatunki] – ok. 2 dni
Obsady [i ekipy] – ponad tydzień [10 dni?]
Cała reszta – ok. 1. dnia
A tak z czystej ciekawości (nie złośliwości:) ) – dlaczego to właśnie na ekipy czeka się najdłużej? Logicznie rzecz biorąc najżmudniejszym procesem powinno być sprawdzanie opisów, recenzji, biogramów, a tymczasem – choć jestem tu nowy – rzeczywiście czekałem na ich weryfikacje zaledwie 1-2 dni.
> Hsi_Nao o 2010-02-10 21:15 napisał:
> Sprawdzanie obsad/ekip do najtrudniejszch rzeczywiście nie należy, ale na pewno
> do najżmudniejszych i najnudniejszych. Przynajmniej z mojego punktu widzenia ;-)
Zgodzę się. O ile nie ma problemu w sprawdzaniu obsad z IMDB, o tyle sprawdzanie obsad azjatyckich i słowiańskich wydłuża czas procesu, przez co sprawdzanie staje sie nieopłacalne. I lepiej posprawdzać coś innego.
http://fdb.pl/faq23,Punktacja.html
Na pewno większość jest aktualna. Nie jestem jedynie pewna co do pressbooków. Jeszcze muszę dodać słowa kluczowe.
Proszę czekać…