Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Mam kilka spraw czysto technicznych dotyczących między innymi formularzy dodawania, postaram się je tu wszystkie, które zauważyłem wymienić, żeby to było w jednej kupie. Dobrze by było, żeby ten wątek pozostał jako taki zbiorczy do tego typu zgłaszań, analiz i wniosków. Wiem, że taki problemy można zgłaszać na maila, ale te są dość ogólne, podejrzewam, że dotyczą większej ilości userów.
Więc po kolei:
1. Znikanie innych kart (działów ) formularza. O co chodzi, dajmy na to uzupełniam całościowo nazwę (właśnie dzisiaj się na tym złapałem, chociaż wiem o tym o dawna) i nie uzupełniłem wszystkich pól, a chcę sprawdzić jedno pole, reszta znika, a formularz idzie do sprawdzenie tylko z tym jednym polem. Staram się o tym pamiętać, ale jest to trochę denerwujące.
2. Już kiedyś zwracałem na to uwagę. Wpisywanie obsady i ekipy. Jeżeli pomylimy się z nazwą, najczęściej w sytuacji gdy ona już istnieje, co zgłasza nam przy sprawdzaniu system, nie możemy usunąć tego pola, jak to można w przypadku na przykład słów kluczowych. Problem jest szczególny, gdy za tą nazwą jest masa następnych i wtedy trzeba je wszystkie przenosić wyżej, bo pustego pola w środku listy nie da rady zostawić. Przerabiałem to na wiele sposobów i tak skończyło się na przepisaniu dolnej części listy na nowo z rolami itp. Chyba, że jest inna możliwość, której nie znam.
3. Może to pierdułka, ale ułatwiłoby. Chodzi o zawody, gdzie mamy atrybut osobisty. Na przykład charakteryzator osobisty. Sprawa jest oczywiście prosta, tylko że muszę wpisywać cały zawód razem z osobisty i dwukropkiem, ponieważ jak wybiorę z listy, to mi nic nie da, bo już aktora nie mogę dopisać. Fajnie by było jakby byłą taka możliwość, ale może to jest skomplikowane technicznie. W każdym razie zwracam na to uwagę.
I na koniec z innej działki, czy można zrobić coś z dodatkową edycją własnej wypowiedzi po jakimś dłuższym czasie oczywiście, aby taka edycja spowodowała pojawienie się na górze lity wątków. Bo często coś ważnego przypomni się komuś po jakimś czasie, a na własnego komcia nie można odpowiadać i inni nie zauważą tej informacji. Właśnie ostatnio taką edycję zrobiłem i nie ma odzewu. W temacie:
https://fdb.pl/forum/temat/42085-powiazania-filmow
EDIT (ale to edit zaraz po puszczeniu wątku :))
Jak coś sobie przypomnę dorzucę.
Zapraszam do dyskusji.
No fakt, jeśli chodzi o punkt 1, to może trochę przesadziłem, można to kontrolować, ale tylko trochę przesadziłem, ale reszta to myślę, że jest coś do rzeczy.
PS
Przy okazji proszę o zmianę konieczności dawania skrótu Hr. czyli hrabia lub hrabini, też już o tym pisałem.
Czyż nie lepiej brzmi "Graf Wetterstein " jako "Hrabia Wetterstein" niż takie nijakie Hr. Wetterstein ?
Myślę, że skrót hr, nie wielu daj coś do myślenia, ale Hrabia, czy też Hrabini to jest coś :) A jeszcze są hrabianki, wicehrabiowie itp.
Dzięki @fredaser za poparcie w pewnych kwestiach.
No i dalej postuluję o możliwość edycji własnego wpisu w poście, aby to było zaraz widoczne. :)
@Chemas Popieram punkt 3. Zawsze mnie to denerwuje, że trzeba wklepywać całość, zamiast do gotowego atrybutu dodać samo nazwisko.
@Bluejohn_26 dzięki :)
A tak przy okazji, bo też nie chcę zakładać do każdego problemu wątków, spytam się o coś, ale to już kwestia merytoryczna, tak przy okazji :)
Nie do końca wiem jak jest z alternatywną pisownią nazwy, chodzi mi o to, czy na przykład gdy w porównaniu z nazwą główną jest skrót jednego z imion, to czy to kwalifikuje się na nazwę alternatywną? W poradniku jest:
"Alternatywna pisownia – nazwa zapisana w inny sposób, mogąca różnić się od nazwy głównej kolejnością, zdrobnieniami itp."
No właśnie i jest to itp. i czasami nie wiadomo jak to interpretować. Co do zdrobnień (najczęściej imienia), innej pisowni, ale zbliżonej, czy zamiany kolejności, sprawa jest jasna, ale tu zawsze mam wątpliwości. Prosty przykład:
Ernst A. Schaah
Ernst Albert Schaach
Generalnie nie daję tu atrybutu, bo nie jestem pewien, ale nie chcę pogorszenia mojej skuteczności procentowej. Może ktoś wie coś na ten temat ?
EDIT
I tak jeszcze jedno:
Ernst Schaah
do poprzedniego przykładu, czy brak jednego z imion to jest alternatywna nazwa, czy nie ?
@Chemas Nr 2 – to jest bardzo irytujące. Nr 3 – rzadko mi się zdarza taka sytuacja, ale faktycznie można by to było jakoś lepiej rozwiązać, jeśli jest taka możliwość techniczna.
Jeśli już, to hrabina, a nie hrabini. :-)
Aaa sorki, faktycznie "hrabini", co ciekawe, już mi podkreśla, że jest coś nie tak, ale dzięki. Mądrego to i ne żal posłuchać.
@Chemas Na pewno nie da się dodać treści z pustym elementem w środku ? Mnie się udało dodać taką treść
https://share.getcloudapp.com/eDu1Wk9w
Zobaczcie macie tam #1 a potem #3.
@Grzegorz_Derebecki hmmm, no da się faktycznie, tylko, że mi to jakoś nie wyszło ;) Ale taka możliwość likwidacji pola by się przydała.
Aha, przy okazji mam znowu dubel osoby:
https://www.imdb.com/name/nm0588629/?ref_=ttfc_fc_cl_t15
a na FDB:
https://fdb.pl/osoba/375352-john-skins-miller
https://fdb.pl/osoba/585874-john-skins-miller
Załatwię to tak jak poprzednio
Pozdro
@Chemas Skasowania zawartości dowolnego pola w trakcie dodawania? U mnie można. Jest też kasowania tych, które zostały już zatwierdzone i znajdują się w bazie. Jeśli nie to chodzi, to nie wiem co masz na myśli.
@Bluejohn_26 no o to chodzi, ale w obsadach
Albo jestem ślepy, albo coś nie trybi
PS właśnie zrobiłem próbę i nie działa, nie ma krzyżyka do usunięcia
wpisałem trzy przypadkowe teksty w obsadzie, dałem do sprawdzenia i nie mogę na przykład środkowej usunąć.
@Chemas :D To teraz chyba wiem. W formularzu obsady, w miejsce elementów których chcesz się pozbyć, podstawiasz spację. Tak samo postępujesz w przypadku zawodów poszczególnych producentów, tylko tam musisz jeszcze zaznaczyć "nowy – pusty" atrybut.
@Bluejohn_26 zaraz to sprawdzę, nie wiedziałem
Własnie, zawód !, z tym też miałem problem, bo nigdy nie mogłem usunąć raz wybranego z listy zawodu
EDIT
Wygląda na to, że działa, wlącznie z zawodem, co prawda to tylko test bez wysłania na jakiś tam literkach i bez źródła, ale pole się wyczyściło i nie było pytania o sprawdzenie nazwy, tyle, że pole nadal było, nie tak jak na screenie Grześka.
Musiałbym to przetestować na konkretnym dodawaniu z prawdziwymi nazwami.
Co ciekawe wpisałem "ssss" w producentach z zawodem kierownik produkcji i system chciał dodać ;P;P;P
EDIT2
Sprawdzę to oczywiście, jak będę miał taki problem ;)
Przy okazji mam takie pytanko, czy weryfikator, który bierze formularz do sprawdzania, musi wszystko weryfikować, czy może wybiórczo ?
EDIT3
Jeszcze jedno odnośnie usterek, w niektórych przypadkach nie działa link do poradnika, szczególnie na formularzu nowy film, chodzi o plakat i stronę IMDb
@Chemas ad 2 Tak, weryfikator może sprawdzać wybiórczo, w ramach poszczególnych profesji np. samych reżyserów, producentów czy operatorów.
ad 3 Zakładam, że chodzi Ci o to że link do IMDb nie zawsze jest widoczny po dodaniu. To nie błąd, link "uruchomi się" na stronie w momencie gdy na IMDb pojawią się pierwsze oceny. Plakat natomiast powinien być oznaczony jako główny, w przeciwnym razie nie będzie widoczny.
ad3 nie nie nie, to to ja wiem
Chodzi mi o to, że na formularzu dodawania nowego filmu nie działają znaki zapytania czyli linki do poradnika :)
To już wiem o co chodzi, dzięki za info.
A czy poprawiłeś, opis IMDB na IMDb?
PS
Poprawiłem tą z dublowaną nazwę:
https://fdb.pl/contents/1221699
Zamieniłem w tym filmie John "Skins" Miller na John 'Skins' Miller, onieważ był to jedyny film w filmografii dubla, można usunąć:
https://fdb.pl/osoba/375352-john-skins-miller
@fredaser Cześć
Hmmm, ale w poprzedniej sytuacji tak samo postępowałem za radą zresztą Grzegorza ;)
Albo może ja coś pokręciłem. Sam nie wiem. Nie lubię tych operacji związanych z usuwaniem ;)
Ale zaraz zaraz, tak zrobiłem jak piszesz, tego z jednym filmem, zresztą właśnie tego niezgodnego z IMDb, usunąłem w tym filmie, a dałem poprawnego zamiast niego. Aha Tobie chodzi, że powinienem był poczekać na usunięcie, a potem dopiero dodać, a ja zrobiłem podmiankę ;/
@fredaser kurcze nie wiedziałem, teraz będę wiedział. I co teraz z tym fantem? Swoją drogą dziwne to trochę, przecież teraz ten pierwszy powinien być pusty i nie można go usunąć z poziomu systemu?
PS
Przy okazji, mam sugestię na temat seansów telewizyjnych. Czy jest sens dodawać seanse, które się już odbyły?
Dodam jeszcze jedną sprawę, brakuje co niektórych walut do budżetu, kiedyś spotkałem z brakiem waluty koreańskiej, a dzisiaj nie ma NLG, czyli guldenu holenderskiego, co prawda nie używany już w Holandii (co ciekawe na Aruba używany jeszcze), ale filmy z budżetem w tej walucie pozostały.
Pewnie jest więcej takich. Może założę osobny wątek.
Proszę czekać…