Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
wiecie na pewno ze na filmwebie jest cos takigo ze redakcja poleca i wyróznia najciekawsze filmy, pomyslałem ze i na fdb przydałoby się cos takiego, tylko troche w innej formie, zamiast redakcji , pewna, okreslona grupa uzytkowników by dawała swoje wyróznienia ciekawym produkcjom, wiem oczywiscie ze mamy rankingi i efdebefy (czy jakos tak), ale mysle ze takie wyróznienia urozmaiciły by portal, nawet mam tytuł: 12 gniewnych uzytkowników (tytuł chyba splagiatowany z czasopisma film, ale co tam) lub 7 poleca, albo Jeśli polecili to oni, to musisz to obejrzeć ;-)
Oczywiście to tylko pomysł, który mysle że po pewnym dopracowaniu mozna by było wprowadzic, co wy na to?
Jak chcecie to mogę się na was gniewać :P:P
Problem byłby taki, że każda z tych wybranych osób musiałaby np. pójść do kina na ten sam film i później skonsultować się z pozostałymi co o nim sądzi i na podstawie tego musieliby wybrać ten godny uwagi. Wiąże się to z częstym chodzeniem do kina a pewnie nie każdy ma na to czas,, chociaż ja mam go aż za dużo :/
> majak01 o 2008-08-06 14:22:14 napisał:
>
> Jak chcecie to mogę się na was gniewać :P:P
> Problem byłby taki, że każda z tych wybranych osób musiałaby np. pójść
> do kina na ten sam film
no w zasadzie tak, ale mysle że i starsze filmy mozna byłoby wyrózniać
>i później skonsultować się z pozostałymi co o nim
> sądzi i na podstawie tego musieliby wybrać ten godny uwagi.
Mysle ze osoby powinny kontaktowac sie tylko przez powiedzmy "przewodniczacego", nie zaś miedzy soba.
Co do osób które miałby dawac wyróznienia, to wybrac je powinna redakcja, a wyznacznikiem powinna byc wiedza ogólna o kinie nie zaś gust osób.
Wolfie – mam pomysł :)
Ty bądź tym przewodniczącym. Załóż na swoim blogu FDB poleca i pytaj się danych ludzi, co polecają ;) Bo władze fdb raczej się mogą na to nie zgodzić :) Ja chętnie mogę być jednym z dwunastu :D
> wolfie o 2008-08-06 14:57:13 napisał:
>
>
> Co do osób które miałby dawac wyróznienia, to wybrac je powinna redakcja, a
> wyznacznikiem powinna byc wiedza ogólna o kinie nie zaś gust osób.
Oj Wolfie w co Ty wierzysz:)? Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że wyznacznikiem powinna być wiedza o filmie, i powinno sie oceniać również starsze filmy, ale ciężko będzie znaleźć osoby które taka wiedzę mają. Większość ogląda nowości i wiedzę ma tylko w małym zakresie… Smutne, ale prawdziwe
> justangel o 2008-08-06 18:47:07 napisał:
>
> Oj Wolfie w co Ty wierzysz:)? Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że
> wyznacznikiem powinna być wiedza o filmie, i powinno sie oceniać również
> starsze filmy, ale ciężko będzie znaleźć osoby które taka wiedzę mają.
> Większość ogląda nowości i wiedzę ma tylko w małym zakresie… Smutne,
> ale prawdziwe
To może ja się nadam :P Oglądam dużo starszych filmów i szczerze mówiąc wolę właśnie te od aktualnych produkcji. Z tym, że sięgam głównie po horrory i stare filmy, które uważane są za klasyki.
> Beznickowy o 2008-08-06 17:49:27 napisał:
>
> Wolfie – mam pomysł :)
> Ty bądź tym przewodniczącym. Załóż na swoim blogu FDB poleca i pytaj się
> danych ludzi, co polecają ;) Bo władze fdb raczej się mogą na to nie
> zgodzić :) Ja chętnie mogę być jednym z dwunastu :D
Prawdę powiedziawszy to wolałbym aby redakcja fdb się tym jednak zajeła, jesli oczywiście ten pomysł przejdzie :)
> majak01 o 2008-08-06 18:59:22 napisał:
>
> To może ja się nadam :P Oglądam dużo starszych filmów i szczerze mówiąc
> wolę właśnie te od aktualnych produkcji. Z tym, że sięgam głównie po
> horrory i stare filmy, które uważane są za klasyki.
W takim razie nadawałbyś sie do oceny filmów grozy;)
Popieram, a nawet chętnie znalazłbym się wśród tych polecających, do kina chodzę w miarę często, oglądam stare i nowe filmy. Tak znaleźć z 12 nadających się osób i będzie dobrze.
> justangel o 2008-08-06 18:47:07 napisał:
>
> Oj Wolfie w co Ty wierzysz:)? Oczywiście, zgadzam się z Tobą, że
> wyznacznikiem powinna być wiedza o filmie, i powinno sie oceniać również
> starsze filmy, ale ciężko będzie znaleźć osoby które taka wiedzę mają.
> Większość ogląda nowości i wiedzę ma tylko w małym zakresie… Smutne,
> ale prawdziwe
Więcej optymizmu proszę ;)
głównym rankingiem powinien pozostac ten ranking co jest , bo cóż innego najlepiej odzwierciedla preferencje uzytkownikow fdb..
jak ktos chce zobaczyc co fdb poleca to polecam http://fdb.pl/ranking
> mysza_007 o 2008-08-07 03:11:57 napisał:
>
> głównym rankingiem powinien pozostac ten ranking co jest , bo cóż innego
> najlepiej odzwierciedla preferencje uzytkownikow fdb..
> jak ktos chce zobaczyc co fdb poleca to polecam http://fdb.pl/ranking
Dokładnie, to ma sens. To, że jakiś portal (np. FW) poleca sobie jakiś film, tylko dlatego, że tytuł narobił dużo szumu (bo np. grają w nim "gwiazdy", jest kontynuacją jakiejś serii itp.) nie oznacza, że film jest faktycznie dobry albo, że – mimo swojej wartości jako "dzieła filmowego" – nie trafia jednak w gusta większości (co może oznaczać zmiany w guście).
Ranking "najpopularniejsze" pokazuje co FAKTYCZNIE się podoba :)
> Marjetka o 2008-08-07 08:59:31 napisał:
>
> Ranking "najpopularniejsze" pokazuje co FAKTYCZNIE się podoba :)
Ranking pokazuje co sie podoba większości, a nie zawsze musi iść to w parze z tym co faktycznie dobre. Wystarczy, że na film głosują dzieciaki, albo osoby które nawet filmu nie widziały.
Inna sprawa, że jest wiele świetnych filmów, które nawet nie mają 5 głosów… I gdyby "fdb poleca" zajęło sie też ocenianiem takich filmów to miałoby to sens. Bo ocenie podlegałyby nie tylko "hiciory" które idą w kinach, ale tez produkcje o których mało kto słyszał. Problem w tym, że oceniający musieliby sięgnąć po takie filmy, przedyskutować czy sie podobał itd. to może sie okazać największym problemem.
Słuchajcie ja nie chce bynajmniej żeby ranking zniknał, mój pomysł jesli nawet nie szedł by w parze z rankingiem , to myslę ze byłby ciekawym uzupełnieniem dla obecnych rankingów.
Podam przykład, wczoraj szedł jeden z najlepszych filmów lat 90, i wiecie ile on ma głosów, zaledwie 14, przecież to kpina jakaś.
> justangel o 2008-08-07 10:09:12 napisał:
>
> Ranking pokazuje co sie podoba większości, a nie zawsze musi iść to w parze
> z tym co faktycznie dobre.
Właśnie o tym pisałam – nie zawsze dobre filmy są popularne i nie zawsze to co się podoba jest najlepsze, ale to też daje pewien obraz tego, co jest po prostu OGLĄDANE – nawet dzieciaki powinny mieć głos.
> osoby które nawet filmu nie widziały.
> Inna sprawa, że jest wiele świetnych filmów, które nawet nie mają 5
> głosów… I gdyby "fdb poleca" zajęło sie też ocenianiem takich filmów to
> miałoby to sens. Bo ocenie podlegałyby nie tylko "hiciory" które idą w
> kinach, ale tez produkcje o których mało kto słyszał. Problem w tym, że
> oceniający musieliby sięgnąć po takie filmy, przedyskutować czy sie
> podobał itd. to może sie okazać największym problemem.
Faktycznie to już mamy pomysł na 2 rankingi :P
Swoją drogą mamy na początku tematu odwołanie do FW – ktoś mógłby pomyśleć, że ściągamy wszystkie pomysły od nich.
Jeśli już, nie nazywałabym rankingu "FDB poleca", bo to parafraza "FW poleca" – wiadomo, że chodzi mniej więcej o to samo, ale nazwałabym to inaczej, oczywiście, jeśli w ogóle dojdzie do takiej "akcji".
> justangel o 2008-08-07 10:09:12 napisał:
>
> Problem w tym, że
> oceniający musieliby sięgnąć po takie filmy, przedyskutować czy sie
> podobał itd. to może sie okazać największym problemem.
Opisze organizacje mojego pomysłu na przykładzie 9 osób (9 to taka optymalna liczba osób) :
radakcja wybiera 1 przewodniczącego "bossa" + 8 pozostałych "gniwnych", przy czym boss jest najwazniejsza osoba, musi byc super uczciwy i miec duza wiedze o kinie. Te 8 przesyła meilem propozycje ciekawych filmów dla bossa i to boss wybiera z nich najciekawsze i po wybraniu propozycji wysyła dla Wszystkich 8 aby obejrzeli (dajac im jakis termin do obejrzenia, 1 lub 2 tygodnie) , kiedy kazdy obejrzy dany film, wysyła dla bossa odpowiedz Tak wyrózniamy lub Nie wyrózniamy filmu + jakas krótką opinię, boss podlicza głosy, przy czym boss też głosuje (dlatego wazne jest aby był uczciwy) i jesli dany film zbiera 7 Tak to dostaje wyróznienie ( 7 to wiekszośc z 9, wiec mysle ze wiekszoscia powinnien film wygrywać), poza tym boss motywuje do ogladania pozostałych członków, a jak trzeba to usuwa i rekrutuje nowych, prawie jak w mafii :-), własciwie aby wszystko sprawnie i dobrze działało nalezy wybrać tylko odpowiedniego bossa.
i to wszystko, chociaz patrząc na odzew redakcji jakos nie sadze że mój pomysł wejdzie w zycie.
> Marjetka o 2008-08-07 11:58:55 napisał:
>
> Jeśli już, nie nazywałabym rankingu "FDB poleca", bo to parafraza "FW poleca"
> – wiadomo, że chodzi mniej więcej o to samo, ale nazwałabym to inaczej,
> oczywiście, jeśli w ogóle dojdzie do takiej "akcji".
gwoli ścisłości podałem 3 tytuły na swój pomysł i zaden z nich to nie "fdb poleca",, fdb poleca to tylko tytuł tematu, taka jakby metafora,
a pisałas cos jeszcze ze sciagam od filmwebu i to jest pradwa, ale Fw nie ma monopolu przeciez na polecanie filmów, a moze ma?
> wolfie o 2008-08-07 12:11:50 napisał:
>
> Opisze organizacje mojego pomysłu na przykładzie 9 osób (9 to taka optymalna
> liczba osób) :
> radakcja wybiera 1 przewodniczącego "bossa" + 8 pozostałych "gniwnych", przy
> czym boss jest najwazniejsza osoba, musi byc super uczciwy i miec duza wiedze o
> kinie. Te 8 przesyła meilem propozycje ciekawych filmów dla bossa i to boss
> wybiera z nich najciekawsze i po wybraniu propozycji wysyła dla Wszystkich 8
> aby obejrzeli (dajac im jakis termin do obejrzenia, 1 lub 2 tygodnie) , kiedy
> kazdy obejrzy dany film, wysyła dla bossa odpowiedz Tak wyrózniamy lub Nie
> wyrózniamy filmu + jakas krótką opinię, boss podlicza głosy, przy czym boss
> też głosuje (dlatego wazne jest aby był uczciwy) i jesli dany film zbiera 7
> Tak to dostaje wyróznienie ( 7 to wiekszośc z 9, wiec mysle ze wiekszoscia
> powinnien film wygrywać), poza tym boss motywuje do ogladania pozostałych
> członków, a jak trzeba to usuwa i rekrutuje nowych, prawie jak w mafii :-),
> własciwie aby wszystko sprawnie i dobrze działało nalezy wybrać tylko
> odpowiedniego bossa.
> i to wszystko, chociaz patrząc na odzew redakcji jakos nie sadze że mój
> pomysł wejdzie w zycie.
Pomysł dobry ale trudny do wykonania, bo wymaga dużego zaangażowania osób, które miałby te filmy oceniać. No bo trzeba film zdobyć i zobaczyć a w ciągu tygodnia czy dwóch to jest niestety trudne. Wiem sama jak ze starymi pozycjami miałam, w wypożyczalniach nie ma, znajomi czasem mają ale najczęściej nie. Oczywiście można ściągać z netu, ale tez nie wszystko jest… W tej syt można by zwiększyć listę osób które brałyby udział w ocenianiu (bo chyba zawsze ktoś "wypadnie" bo nie zdąży zobaczyć filmu). Ale czy znajdzie sie na fdb tyle chętnych (rzetelnych, uczciwych i mających wiedzę na temat kina)? Wątpię…
Proszę czekać…