Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Jest mi niezmiernie miło przedstawić wam nową funkcję fdb.pl czyli Rekomendacje.
Rekomendacje to nic innego jak filmy które powinny się wam spodobać – każdy użytkownik ma własną liste rekomendacji bazującą na oddanych wcześniej przez niego głosach :)
Rekomendacje to takie filmy które powinny wam się spodobać… :)
Adres: http://fdb.pl/recommendations (jest zakładka w menu u góry).
Pozdrawiam.
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-09 11:27 napisał:
> Jeżeli nie chcesz jakiegoś filmu obejrzeć wystarczy wejść na jego stronę i
> zaznaczyć, że nie będziesz oglądał a nie pojawi się on więcej w rekomendacjach
> :D
Dobre to :) Tak właśnie myślałam po co jest to "Nie". Już miałam się na dniach pytać.
Na reszcie coś świeżego u Nas :) Fajnie, że każdy ma własną listę. Podoba mi się to.
Nie wpadłbym na to, żeby coś takiego mogło powstać :) Coś podobnego jak na last.fm.
Pomysł bardzo mi się podoba. Nie raz miałem ochotę obejrzeć jakiś film, a było ich tak dużo, że nie mogłem sobie przypomnieć żadnego. A teraz będzie można wejść w rekomendacje i poszukać chwilkę. Pomocna rzecz :D Plusem jest też to, że będzie to zachęcać do oceniania większej ilości filmów i może więcej osób nowych sprowadzi do serwisu :)
Ciekaw jestem na jakiej zasadzie to jest wyszukiwane, bo sporo z tych filmów mam ochotę obejrzeć :)
Edit. Zauważyłem, że nie na wszystkich podstronach pojawiają się rekomendacje w menu.
Fajna rzecz. Dzięki temu rozwiązaniu może zwiększyć się liczba oceniających filmy.
> piwo_war:
> Ciekaw jestem na jakiej zasadzie to jest wyszukiwane, bo sporo z tych filmów mam ochotę obejrzeć :)
Obstawiam takie rozwiązanie : filtrowane są filmy na które dany użytkownik zagłosował wysoko, następnie filtrowane i porównywane są filmy które nie są ocenione przez danego użytkownika natomiast są wysoko oceniane przez innych, w końcowym efekcie widzisz pozycję rekomendowaną, która znika w momencie oddania na nią głosu a na jej miejsce pojawia się następna w kolejce. Taki schemacik blokowy z pewną ilością filtrów (kraj, gatunek, rok itp.) – tak przypuszczam, ale mogę się mylić. :)
> majak01 o 2009-07-09 11:25 napisał:
> Na innych konkurencyjnych stronkach nie spotkałem się z czymś takim (albo źle patrzyłem) i uważam, że
> może to przyciągnąć wielu nowych użytkowników a obecnych bardziej zainteresować
> fdb.pl.
A mnie się wydaje, że coś podobnego jest na film.wp.pl ;p ;)
Nowa opcja jak najbardziej na plus. Kilka filmów z listy rekomendowanych mam w planach do obejrzenia :)
Jako ciekawostkę dodam, że w normalny dzień oddajecie ok 300-400 głosów a dziś zostało oddanych ponad 2500 :)
> Czudi o 2009-07-10 11:47 napisał:
> Opcja fajna, nawet wczoraj mi działała;p
> Dziś mam za mało ocen do rekomendacji, pewnie powinienem 15 filmów ocenić;)
Nie no to błąd już powinno być dobrze.
> Żałuje, że po w prowadzeniu zmian nie będzie (chyba) możliwości zobaczenia kto
> czeka na dany film – wiedziałbym kto ma podobny gust i oczekiwania
Linka usunąłem bo po prostu nie ma tej funkcji zaimplementowanej ale nikt nie mówi, że kiedyś nie powstanie.
> majak01 o 2009-07-10 13:01 napisał:
> Już działa jak należy :) A myślałem, że będę musiał na nowo ocenić 15 filmów.
To jak mam to napisać? Bo ma to znaczyć, że ktoś ma mieć minimum 15 ocenionych filmów a nie za każdym razem oceniać 15.
> majak01 o 2009-07-10 13:11 napisał:
> Nie no, dobrze jest napisane, tylko jak wszedłem w rekomendacje i zobaczyłem, że
> żadne się nie pokazują to pomyślałem, że może trzeba właśnie ocenić kolejne 15
> ;)
To jak napisać by ktoś tak nie myślał ?:)
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-10 13:12 napisał:
> To jak napisać by ktoś tak nie myślał ?:)
Jak dla mnie jeśli nie będzie już ten błąd się wkradał to nie trzeba zmieniać. Ewentualnie zamiast "Rekomendacje wyliczamy w nocy, więc jeżeli jeszcze nie widzisz rekomendacji oceń przynajmniej 15 filmów i zajrzyj tu jutro." można napisać:
Rekomendacje wyliczamy w nocy; aby je zobaczyć musisz mieć ocenionych przynajmniej 15 filmów. czy jakoś tak ;)
Gdyby to jeszcze było tak, że jakieś starsze filmy, które dawno widziałam nie miały głosu, to owszem mogłam zapomnieć. Ale pozycje które parę miesięcy temu oceniałam tez nie maja głosu.
Tyle się mówi, że mało ocen, ale jak znikają to nie ma się co dziwić.
Co do samych rekomendacji to jak najbardziej są fajne i na pewno sie przydadzą.
nie bedę orginalny jesli powiem że to niezły pomysł, co prawda fajnie by było przy ocenie filmu widziec kto go ocenił, w przypadku mało znanych filmów dobrze by było zmniejszyć z 5 do np 3 uzytkowników którzy muszą ocenic film tak żeby było widać ocenę, bo wątpię żeby niektóre filmy widziane doczekały sie kiedyś takiej oceny
> justangel o 2009-07-12 20:34 napisał:
> Gdyby to jeszcze było tak, że jakieś starsze filmy, które dawno widziałam nie
> miały głosu, to owszem mogłam zapomnieć. Ale pozycje które parę miesięcy temu
> oceniałam tez nie maja głosu.
> Tyle się mówi, że mało ocen, ale jak znikają to nie ma się co dziwić.
Proszę o konkretny przykład i mniej więcej datę ocenienia sprawdzę chętnie te dane. Tak czy inaczej prawdopodobieństwo "znikania" głosów jest raczej mało prawdopodobne.
Ja ostatnio ponownie oceniłam film http://fdb.pl/film/1477-starsza-pani-musi-zniknac a pamiętam, że już kiedyś go oceniałam.
> nathalie o 2009-07-13 00:23 napisał:
> Ja ostatnio ponownie oceniłam film
> http://fdb.pl/film/1477-starsza-pani-musi-zniknac a pamiętam, że już kiedyś go
> oceniałam.
A pamiętasz mniej więcej kiedy? bo Sprawdzałem starą bazę i twojego głosu tam nie było.
Ojj nie pamiętam.. Nie mam pamięci do takich rzeczy ;-) Ale jestem pewna, że już to oceniałam..
Tak samo jak:
http://fdb.pl/film/354-hooligans
http://fdb.pl/film/708-egzorcyzmy-emily-rose (myślę, że do kilku miesięcy po polskiej premierze)
http://fdb.pl/film/74-dziecko-rosemary
> nathalie o 2009-07-13 11:22 napisał:
> http://fdb.pl/film/708-egzorcyzmy-emily-rose (myślę, że do kilku miesięcy po
> polskiej premierze)
Na pewno? Bo z tego co widać na fdb jesteś od 2006-05-07 a film maił premiere 2005-10-28 czyli to musiał być jeden z pierwszych filmów jakie oceniłaś?
Ogólnie nie wiem co mam powiedzieć bo nie widzę tych głosów w żadnej dostępnej mi wersji bazy. Więc albo oceny były oddawane na innym serwisie albo zapomniałaś, że je oceniłas albo faktycznie w jakiś magiczny sposób znikły :)
ID filmów obok 708 na które głosowałaś:
Bardzo stara baza 20-05-2007:
686, 688, 705, 719, 722
Nowsza baza:
690, 697, 705, 707, 710, 719, 722, 723, 725, 726
W żadnej wersji nie ma ID 708 więc prawdopodobnie głos nigdy nie został tam zapisany.
> centralny o 2009-07-13 11:59 napisał:
> Teraz tak patrzę na te rekomendowane filmy i łeb sobie dam uciąć, że większość
> tych filmów już KIEDYŚ OCENIŁEM a głosy po prostu zniknęły!! Szmelc goni Szmelc
> ale to już norma na tym portalu…
To zmień portal na co czekasz? Podobno już miałeś odejść o ile pamiętam :)
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-13 12:09 napisał:
> Na pewno? Bo z tego co widać na fdb jesteś od 2006-05-07 a film maił premiere
> 2005-10-28 czyli to musiał być jeden z pierwszych filmów jakie oceniłaś?
Właśnie to był jeden z pierwszych filmów a odkąd jestem tutaj przestałam głosować na fw i nigdzie indziej się nie udzielam.
> Ogólnie nie wiem co mam powiedzieć bo nie widzę tych głosów w żadnej dostępnej
> mi wersji bazy. Więc albo oceny były oddawane na innym serwisie albo
> zapomniałaś, że je oceniłas albo faktycznie w jakiś magiczny sposób znikły :)
>
> ID filmów obok 708 na które głosowałaś:
>
> Bardzo stara baza 20-05-2007:
>
> 686, 688, 705, 719, 722
>
> Nowsza baza:
>
> 690, 697, 705, 707, 710, 719, 722, 723, 725, 726
>
> W żadnej wersji nie ma ID 708 więc prawdopodobnie głos nigdy nie został tam
> zapisany.
>
Ehh no ręki sobie uciąć nie dam. Dlatego też napisałam o tym dopiero gdy zobaczyłam, że ktoś inny poruszył ten temat. Zgłoszę się do Ciebie jak będę w 100% pewna, że coś mi zniknęło ;)
> justangel o 2009-07-12 20:01 napisał:
> a propos rekomendacji – właśnie odkryłam, że moje głosy do ogromnej części
> filmów WSIĄKŁY. Generalnie od dawna oceniam filmy, ale widzę, że mimo tego
> części moich głosów nie ma…
> Czyżby przy którejś zmianie coś się wysypało:/?
również wielokrotnie miałem takie wrażenia – jeśli jeszcze trafię na taką pozycję, to ją przytoczę. Z tymi dawno ocenionymi to część była takich przy których "miałem wrażenie", że oceniałem, ale były też takie przy których byłem niemal pewny
> Czudi o 2009-07-13 17:38 napisał:
> również wielokrotnie miałem takie wrażenia – jeśli jeszcze trafię na taką
> pozycję, to ją przytoczę. Z tymi dawno ocenionymi to część była takich przy
> których "miałem wrażenie", że oceniałem, ale były też takie przy których byłem
> niemal pewny
Problem w tym, że dopiero teraz gdy pojawiły się rekomendacje uświadamiamy sobie, że nie oceniliśmy pewnych filmów – albo uważamy, że ocenialiśmy ale głosów brak. Znikanie głosów jest obecnie równie prawdopodobne jak znikanie filmów, osób czy np tematów na forum. Jest to trudne do zweryfikowania bez informacji kiedy dokładnie głos był (da się wtedy sprawdzić dane w starszych wersjach bazy).
Liczę mimo wszystko, że teraz jak już ocenicie to nic nie zniknie nikomu. Proszę tak czy inaczej informować o takich przypadkach.
Ja przeglądając rekomendacje też odnosiłem wrażenie, że parę filmów już kiedyś oceniałem, jednak przed powstaniem tej funkcji sprawdzałem sobie z ciekawości ile już produkcji oceniłem i ich liczba, mimo tego wrażenia, nie uległa zmniejszeniu, więc w moim przypadku raczej tylko mi się wydawało.
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-13 18:07 napisał:
> Problem w tym, że dopiero teraz gdy pojawiły się rekomendacje uświadamiamy
> sobie, że nie oceniliśmy pewnych filmów – albo uważamy, że ocenialiśmy ale
> głosów brak.
Sęk w tym, że ja poprzez rekomendacje na żaden taki film nie trafiłem, jedynie na kilka takich których wcześniej nie oceniłem. Wrażenie, że trafiam na film, który już kiedyś oceniłem miałem już wcześniej, w czasie gdy pojawiły się oceny przy filmografiach i leciałem po znanych mi aktorach, a czasami byłem zaskoczony, że nie ma oceny
> Znikanie głosów jest obecnie równie prawdopodobne jak znikanie
> filmów, osób czy np tematów na forum. Jest to trudne do zweryfikowania bez
> informacji kiedy dokładnie głos był (da się wtedy sprawdzić dane w starszych
> wersjach bazy).
w to wierzę, a ’zniknęte" głosy to, jeśli prawdziwa, znacznie starsza historia
> Liczę mimo wszystko, że teraz jak już ocenicie to nic nie zniknie nikomu. Proszę
> tak czy inaczej informować o takich przypadkach.
ok
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-12 22:02 napisał:
> Proszę o konkretny przykład i mniej więcej datę ocenienia sprawdzę chętnie te
> dane. Tak czy inaczej prawdopodobieństwo "znikania" głosów jest raczej mało
> prawdopodobne.
http://fdb.pl/film/249-sahara
http://fdb.pl/film/4853-ludzie-honoru
ten film mi podchodzi pod oceniony – jeśli nie, to dam sobie spokój i wezmę coś na pamięć;)
Nie ma żadnego znikania głosów! Często jest po prostu takie wrażenie- też tak mam. Zaraz zrobi się o tym milion komentarzy jak u konkurencji ten sam problem. Ja oceniam filmy równolegle na trzech portalach i jak mi się zdaje, że oceniłem jakiś film, a głosu nie ma, to sprawdzam na tych portalach i zawsze nie ma go na żadnym z nich, tzn. że po prostu po obejrzeniu zapomniałem ocenić lub film obejrzałem dawno, jeszcze przed jakimkolwiek moim ocenianiem. Nie zdarzyło mi się chyba jeszcze tak, żeby na dwóch portalach mój głos był, a w jednym nie było.
Nowy sposób wyświetlania ocen w filmografii aktorów mi się nie podoba – nie widać ich. Prośba o jakiś jaskrawy kolor (żółty powinien pasować), albo inny wyróżnik, ponieważ teraz są niewidoczne
> fantasta
> Nie ma żadnego znikania głosów! Często jest po prostu takie wrażenie- też tak mam.
być może tak jest, a być może w pewnym momencie trochę ocen wcięło – różne rzeczy mogły się wydarzyć przy przeróbkach strony
> Iqqa o 2009-07-15 17:32 napisał:
> Rekomendacje są kompatybilne z opcją "Chcę obejrzeć"?
Częściowo: Jeżeli zaznaczysz, że NIE chcesz obejrzeć filmu to nie pojawi się on w rekomendacjach. Rekomendacje wyliczane są wg głosów a nie twoich przewidywań co chcesz zobaczyć.
W sumie nie bawiłem się jeszcze opcją "Chcę obejrzeć", bowiem kilkaset zaznaczonych tytułów mam na konkurencyjnym portalu, jednak w rekomendacjach wyłączyłbym możliwość dubletów, czyli sytuacji, w której film, zaznaczony do obejrzenia pojawia się także jako rekomendowany. Niemniej jednak opcja ciekawa ;)
> Iqqa o 2009-07-15 18:09 napisał:
> W sumie nie bawiłem się jeszcze opcją "Chcę obejrzeć", bowiem kilkaset
> zaznaczonych tytułów mam na konkurencyjnym portalu, jednak w rekomendacjach
> wyłączyłbym możliwość dubletów, czyli sytuacji, w której film, zaznaczony do
> obejrzenia pojawia się także jako rekomendowany. Niemniej jednak opcja ciekawa
> ;)
Pomysł ogólnie dobry ciekawe co pozostali o tym sądzą :D
> AnuSs_ o 2009-07-16 11:28 napisał:
> Mi się sam pomysł nie podoba ;) Ale zobaczymy jak to będzie.
Rekomendacje czy ukrywanie tych które chcemy obejrzeć?
> centralny o 2009-07-16 20:33 napisał:
> Dokładnie nie działa pojawianie się ocen filmów w filmografiach aktorów np. w
> moim przypadku u S. Stallone jest kilka pozycji filmowych, które oceniłem a nie
> ma kwadracika z oceną w jego filmografii.
Proszę o konkretne filmy. Sprobuj też odświeżyć stronę :)
> AnuSs_ o 2009-07-17 10:48 napisał:
> Ogólnie u mnie np. nie sprawdza się. Pierwsze kilka stron rekomendowanych, to
> takie filmy, które mnie w ogóle nie interesują. Nawet gatunkowo się nie
> pokrywają z większością moich ocen.
To właśnie po to jest to "Nie" na stronie filmu, żebyś mogła zaznaczyć te, których nie chcesz oglądać. Wtedy one znikną z Twoich rekomendacji.
Troche wody upłyneło od kiedy coś napisałem na portalu, oprócz dodawania tylko ocen do filmów. Miło widzieć nową opcje Rekomendacji, bardzo fajny pomysł. Jednakże skoro poszliście w tym kierunku, mam pytanie, czy nie byłoby szansy dodać opcji porównania gustów użytkowników jak wygląda to na Last.fm . Może wydać się to dziwne, ale czasami poprostu wchodzi sie z komentarzy użytkowników na ich profile i przeszukuje filmy ocenione. Miło by było wtedy porównać czy ma się podobny gust w pozostałych filmach czy nie . Sądzę ża taka opcja również by zachęciła ludzi do wymiany swoich komentarzy na temat filmów, a jednocześnie sądzę że przy tak dużej wymianie userów, można by było się w końcu poznać.
Proszę czekać…