Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Poradnik mówi, że "Nie można łączyć następujących gatunków: Fantasy z sci-fi"
Super. Tylko co w takim razie z tzw. "Science fantasy", gdzie wymieszane są elementy fantasy i fantastyki naukowej?
https://en.wikipedia.org/wiki/Science_fantasy
Odpowiedź "wtedy wybieramy ten z nich, którego jest więcej" uznaję za niezorganizowaną. Bo nie mówię tu o np. Gwiezdnych wojnach, gdzie elementy SF przeważają. Jest mnóstwo filmów, gdzie to jest wymieszane po połowie. Lub prawie po połowie i można by godzinami dyskutować, którego jest więcej. Przykłady? Ależ służę uprzejmie:
https://www.imdb.com/title/tt19500164/
https://www.youtube.com/watch?v=f_fuHRyQbOc
Czekam na info czy to jest SF czy fantasy – z uzasadnieniem dlaczego akurat ten a nie ten drugi.
Nawet opis na IMDB zaczyna się od "When a knight in a futuristic medieval world"… Oprócz laserów, Internetu i latających samochodów mamy magicznego zmiennokształtnego stwora, feudalne królestwo, walki na miecze i średniowieczne ciuszki.
@Marac to raczej subiektywny wybór, który gatunek powinien zostać wybrany. Można posiłkować się przecież kilkoma źródłami, a rzeczy z gatunku, którego nie wpisaliśmy można dodać w słowach kluczowych, a nawet science fantasy byłoby niegłupim słowem kluczowym; sam sugerowałem dodanie podgatunków jak obecnie robi to IMDb. Ponadto w twoim przykładzie IMDb nie podaje ani razu, że to sci-fi tylko fantasy właśnie wymieszane z innymi gatunkami.
@jacks Naprawdę nie wiem, gdzie Ty widzisz, że "IMDb nie podaje ani razu, że to sci-fi tylko fantasy właśnie wymieszane z innymi gatunkami."
IMDB podaje po prostu gatunki w porządku alfabetycznym i tyle:
Animation Action Adventure Comedy Drama Family Fantasy Sci-Fi Thriller
I są oba, przypadkiem obok siebie. I tyle.
A oficjalna strona filmu na Netfliksie co nam mówi?
"This show is …
Imaginative, Irreverent, Sci-Fi Adventure, Comedy Duo, On the Run, Oscar Nominee, Based on a Graphic Novel, Heartfelt, Supernatural, Kids, Movie, Monsters, Award-Winning, Unlikely Friends"
Więc jest dokładnie tak jak mówię na górze: "wymieszane po połowie. Lub prawie po połowie i można by godzinami dyskutować, którego jest więcej." Ty wyczytałeś z IMDB, że to fantasy a nie sci-fi, chociaż nic takiego tam nie ma (być może sugerując się własnym odbiorem zwiastuna) a producent mówi, że to "Sci-Fi Adventure".
@Marac, jak podaje polska Wikipedia – dotąd nikt tak naprawdę nie zdefiniował, co to jest science fantasy, i obecnie raczej się tego terminu nie stosuje. :)
Natomiast są też inne sytuacje – seriale-antologie, w których każdy odcinek jest w zasadzie oddzielnym filmem; może się zdarzyć, że będą w takim serialu odcinki i fantasy, i SF, i horrory, i thrillery. Tylko że ja się po prostu przyzwyczaiłam, że pewnych gatunków nie łączymy i tyle.
@Sweet_Foxy Oki. Przyjmuję do wiadomości. :-) Skoro nikomu poza mną to nie przeszkadza, będę musiał jakoś z tym żyć. :-)
@Marac, czasem przeszkadza, nie znalazłam dotąd takiej bazy filmowej, w której wszystko by mi odpowiadało. :) Ale no właśnie, żyję z tym dalej. :)
Proszę czekać…