Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
wiecie na pewno ze na filmwebie jest cos takigo ze redakcja poleca i wyróznia najciekawsze filmy, pomyslałem ze i na fdb przydałoby się cos takiego, tylko troche w innej formie, zamiast redakcji , pewna, okreslona grupa uzytkowników by dawała swoje wyróznienia ciekawym produkcjom, wiem oczywiscie ze mamy rankingi i efdebefy (czy jakos tak), ale mysle ze takie wyróznienia urozmaiciły by portal, nawet mam tytuł: 12 gniewnych uzytkowników (tytuł chyba splagiatowany z czasopisma film, ale co tam) lub 7 poleca, albo Jeśli polecili to oni, to musisz to obejrzeć ;-)
Oczywiście to tylko pomysł, który mysle że po pewnym dopracowaniu mozna by było wprowadzic, co wy na to?
Mimo swojej rezygnacji nadal sie czuje zwiazany ze swoim projektem, wiec postanowiłem pare rzeczy napisac.
Moją ideą pomysłu nigdny nie było promowanie abitnych niszowych filmów, moim celem było natomiast zorganizowanie nas, zangazowanie wszystkich uzytkowników (oczywiscie jesli by chcieli) do zrobienia czegoś wspolnego, w tym przypadku ocenienia i wystawiania opinii danym filmom, nadal uwazam ze 9 gniewnych jest niezbedne do tego projektu (tych 9 to tak siła napedowa projektu), ale własciwie co stoi na przeszkodzie , aby dodatkowo kazdy mógł przyłaczyc sie do wspolnego oceniania, wyobrazcie sobie 100 osób w danym czasie wystawia opinie o 1 filmie, boss by podliczał łosy gniewnych i reszty, a ze nadal krótka opinnia ( 2- 3 zdania) byłaby wymagana, to nieliczyłyby sie tak zdawkowe opinie typu: fajny lub badziew.
Czym moj pomysł rózniłby sie od obecnych rankingów, własciwie niczym , a własciwie wszystkim.
to tyle co miałem do napisania, pomysł jest, to czy zostanie zrealizowany nie zalezy juz od mnie, ale od was drodzy uzytkownicy .
Kilka uwag odnośnie tematu.
Na początku pomysł wydawał się ciekawy, ale tylko do momentu kiedy pewna grupka osób nie wpadła na pomysł, aby z "FDB poleca" zrobić "FDB poleca tylko ambitne, niekomercyjne, zmuszające do myślenia, snobistyczno artystyczne pseudobełkoty….". Jak mnie pamięć nie myli to z FDB korzysta "różny widz", "różny" czyli jeden woli akcję drugi dramat, jeden lubi Paris Hilton a drugi Helen Mirren a trzeci obie. Robienie sobie z portalu prywatnego "oręża walki" z "mało ambitnymi produkcjami" wydaje mi się troszeczkę śmieszny. Żyjemy w czasach kiedy dostęp do informacji jest łatwy jak nigdy, więc nie oszukujmy się, niepotrzebna jest specjalna zakładka na FDB, żeby widz który interesuje się kinem troszeczkę innym niż Speed 2 czy też American Pie 256, nie był w stanie znaleźć godnej propozycji która go zainteresuje i która zaspokoi jego ambitne intelektualne ego. Z resztą jak mnie pamięć nie myli, na forum FDB znajduje się zakładka poświęcona filmom "niekomercyjnym". Reasumując, pomysł świetny, ale jeżeli przybierze postać taką jaka krystalizuje się podczas tej debaty, to ja poproszę zakładkę "FDB poleca dla tych, którzy w piątek chcą się zrelaksować".
I pamiętajcie ludziska to tylko filmy więc "WHY SO SERIOUS?
> alienK o 2008-08-09 13:51:43 napisał:
>
> Kilka uwag odnośnie tematu.
> Na początku pomysł wydawał się ciekawy, ale tylko do momentu kiedy pewna
> grupka osób nie wpadła na pomysł, aby z "FDB poleca" zrobić "FDB poleca
> tylko ambitne, niekomercyjne, zmuszające do myślenia, snobistyczno artystyczne
> pseudobełkoty….". Jak mnie pamięć nie myli to z FDB korzysta "różny
> widz", "różny" czyli jeden woli akcję drugi dramat, jeden lubi Paris Hilton a
> drugi Helen Mirren a trzeci obie. Robienie sobie z portalu prywatnego "oręża
> walki" z "mało ambitnymi produkcjami" wydaje mi się troszeczkę śmieszny.
> Żyjemy w czasach kiedy dostęp do informacji jest łatwy jak nigdy, więc nie
> oszukujmy się, niepotrzebna jest specjalna zakładka na FDB, żeby widz który
> interesuje się kinem troszeczkę innym niż Speed 2 czy też American Pie 256,
> nie był w stanie znaleźć godnej propozycji która go zainteresuje i która
> zaspokoi jego ambitne intelektualne ego. Z resztą jak mnie pamięć nie myli,
> na forum FDB znajduje się zakładka poświęcona filmom "niekomercyjnym".
> Reasumując, pomysł świetny, ale jeżeli przybierze postać taką jaka
> krystalizuje się podczas tej debaty, to ja poproszę zakładkę "FDB poleca dla
> tych, którzy w piątek chcą się zrelaksować".
> I pamiętajcie ludziska to tylko filmy więc "WHY SO SERIOUS?
Zgadzam się z alienK.
ja również nie zgadzam się, żeby była to zakładka tego typu, że poleca się tylko niszowe filmy. Weźmy takiego majrona (bez urazy), który prawie każdej produkcji komercyjnej daje 1/10. Oznacza to, że nie potrafi w nich znaleźć nic pozytywnego, zupełnie nic. Heloł!!!!!!! Ocenianie albo jeden albo dziesięć i taka osoba miałaby polecać mi filmy? To ja dziękuję, nie skorzystam z tej oferty, inni mają lepsze… Już wolę poszperać w rankingu. I nie chodzi mi o to, jak majron ocenia, bo to jego sprawa i każdy ma swój sposób, ale o to, że jego zdanie jest dla mnie zupełnie nieważne. Wielu z Was sądzi inaczej, ja jednak wypowiadam się w moim własnym imieniu :)
Pozdrawiam i powodzenia w projekcie
Myślę, że pomysł ten może odnieść sukces, jeśli uda się nie przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę tj. nie będziemy polecać kina przesadnie ambitnego (czy offowego) ani kina przesadnie komercyjnego. Wiedza o filmie jest wymagana, ale jednocześnie należy od takich osób wymagać po prostu miłości do kina. Ktoś kto kocha filmy będzie potrafił docenić dobry film z każdego gatunku, ale jednocześnie będzie widzem "wybrednym" – czyli szukającym w kinie "tego czegoś" – tego co powoduje, że ma sie ochotę do danego filmu powrócić.
Tak ja to widzę. Jak reszta?
jeśli o mnie chodzi, to zależy od tego, kto będzie polecać. Przez ponad rok mojego istnienia tutaj jestem w stanie stwierdzić, kto dla mnie kocha kino, a kto opuścił kotwicę przy wyspie z jednym gatunkiem. Oceny niektórych osób są dla mnie bez znaczenia i jeśli te osoby będą polecać, to ja nie będę się ich wyborem w ogóle sugerował. W każdym razie życzę projektowi powodzenia.
> justangel o 2008-08-09 14:17:47 napisał:
>
> Myślę, że pomysł ten może odnieść sukces, jeśli uda się nie przesadzić
> ani w jedną ani w drugą stronę tj. nie będziemy polecać kina przesadnie
> ambitnego (czy offowego) ani kina przesadnie komercyjnego.
Dokładnie. A co jeśli film komercyjny jest na prawdę dobry? To chyba z niego nie zrezygnujecie?
> Ktoś kto kocha filmy będzie potrafił docenić dobry film z każdego
> gatunku, ale jednocześnie będzie widzem "wybrednym" – czyli szukającym w
> kinie "tego czegoś" – tego co powoduje, że ma sie ochotę do danego filmu
> powrócić.
Także zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Lukasz N – wiesz jeśli ktoś jest fanem tylko jednego gatunku to taka osobą tez może być przydatna – w ramach oceniania i polecania pozycji właśnie z wybranego gat. A reszty palcem nie powinna sie tykać, bo nie ma sensu:)
Tak czy inaczej jeśli o mnie chodzi wyznacznikiem powinna być miłość do kina i jego znajomość
> alienK o 2008-08-09 13:51:43 napisał:
>
> Kilka uwag odnośnie tematu.
> Na początku pomysł wydawał się ciekawy, ale tylko do momentu kiedy pewna
> grupka osób nie wpadła na pomysł, aby z "FDB poleca" zrobić "FDB poleca
> tylko ambitne, niekomercyjne, zmuszające do myślenia, snobistyczno artystyczne
> pseudobełkoty….". Jak mnie pamięć nie myli to z FDB korzysta "różny
> widz", "różny" czyli jeden woli akcję drugi dramat, jeden lubi Paris Hilton a
> drugi Helen Mirren a trzeci obie. Robienie sobie z portalu prywatnego "oręża
> walki" z "mało ambitnymi produkcjami" wydaje mi się troszeczkę śmieszny.
> Żyjemy w czasach kiedy dostęp do informacji jest łatwy jak nigdy, więc nie
> oszukujmy się, niepotrzebna jest specjalna zakładka na FDB, żeby widz który
> interesuje się kinem troszeczkę innym niż Speed 2 czy też American Pie 256,
> nie był w stanie znaleźć godnej propozycji która go zainteresuje i która
> zaspokoi jego ambitne intelektualne ego. Z resztą jak mnie pamięć nie myli,
> na forum FDB znajduje się zakładka poświęcona filmom "niekomercyjnym".
> Reasumując, pomysł świetny, ale jeżeli przybierze postać taką jaka
> krystalizuje się podczas tej debaty, to ja poproszę zakładkę "FDB poleca dla
> tych, którzy w piątek chcą się zrelaksować".
> I pamiętajcie ludziska to tylko filmy więc "WHY SO SERIOUS?
Nie chodzi mi o całkiem niszowe filmy. Nigdy o tym nie pisałem. Ale chodzi przede wszystkim o dobre. Filmweb poleca różne filmy. Które tam ponad 1000 głosów i takie które nie mają nawet 500 głosów. Chodzi, żeby to był film naprawdę wart polecenia. Czy ktoś tu użył przed alienK słowa "niszowy"?
@ Wolfie
Ale jeśli to ma być w formie, że to co fdb poleca ma wyglądać, jak ranking, to ja myślę, że lepiej podziękować całemu pomysłowi. Bo równie dobrze można automatycznie ustawić, że jak film pojawi się w rankingu, można go polecić.
Wtedy to nie będzie miało racji bytu – lepiej spojrzeć w ranking sobie. Bo wątpię, żeby choć połowa z Was tu obecnych bez zerkania nigdzie, wymieniłaby choć dwa tytuły filmów Charliego Chaplina? Dlaczego? Są różne powody. Albo ktoś nie zna. Albo ktoś mówi, że nie lubi filmów czarnobiałych.
Jedyny dobry argument całego tego przedsięwzięcia to zaangażowanie użytkowników. Ale pytanie, po co angażować w coś kogoś, jak to coś nie ma żadnego celu? Bo wolfie prawisz, że wtedy pojawią się opinie inne niż "fajny", a ja Ci powiem, że jak ktoś chce coś więcej powiedzieć o danym filmie, to zrobi to na forum tego filmu albo napisze recenzję ;)
Pozdrawiam i też życzę powodzenia ;)
> Trophy o 2008-08-09 14:23:52 napisał:
>
> Dokładnie. A co jeśli film komercyjny jest na prawdę dobry? To chyba z niego
> nie zrezygnujecie?
> Także zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Trophy, jeśli film komercyjny jest dobry to odniósł już zapewne taki sukces, że dodatkowo nie trzeba go polecać, bo pewnie jest w czołówce w rankingu.
Jeśli o mnie chodzi oglądam rożne filmy: starsze i nowsze, popularne i komercyjne, jak również takie mniej znane. Nie wstydzę się tego, że do ulubionych moich filmów zaliczę takiego Blada’e dla przykładu.
> Trophy o 2008-08-09 14:23:52 napisał:
>
> Dokładnie. A co jeśli film komercyjny jest na prawdę dobry? To chyba z niego
> nie zrezygnujecie?
No tak. Tu chodzi o wybór dobrych filmów. Przecież ja nie uważam, że Titanic czy Władca pierścieni to dno ;)
> Beznickowy o 2008-08-09 14:25:47 napisał:
> wątpię, żeby choć połowa z Was tu obecnych bez zerkania nigdzie,
> wymieniłaby choć dwa tytuły filmów Charliego Chaplina? Dlaczego? Są różne
> powody. Albo ktoś nie zna. Albo ktoś mówi, że nie lubi filmów
> czarnobiałych.
Brzdąc i Dyktator:) i nie zerkałam nigdzie:)
> justangel o 2008-08-09 14:30:20 napisał:
>
> Nie wstydzę się tego, że do
> ulubionych moich filmów zaliczę takiego Blada’e dla przykładu.
A ja że w ulubionych mam "Miasto Aniołów" ;)
> justangel o 2008-08-09 14:32:08 napisał:
>
> Brzdąc i Dyktator:) i nie zerkałam nigdzie:)
Należysz do mniejszości ;) Dlatego Ciebie typowałem do tych "gniewnych" ;)
> Trophy o 2008-08-09 14:35:36 napisał:
>
> To ja popieram justangel. Przydałoby się wyróżniać filmy, które nie są w
> czołówce rankingu, bo one już w pewien sposób są wyróżnione.
No to o to mi chodziło. Tylko ktoś włożył mi w usta (w klawiaturę?) słowo "niszowe", którego nie użyłem w tym temacie.
Dobrze, że pomysł został tak ubrany w słowa, że jest coraz mniej wątpliwości. Mam nadzieję, że uda sie go sprawnie realizować:)
Pytanie pozostaje jak rozwiązujemy kwestie osób oceniających? Jakoś wydaje mi się, że dobrze by było zaangażować tyle osób aby w razie gdy komuś coś wypadnie (bo to sie na pewno będzie zdarzało) nie psuło to planu.
> justangel o 2008-08-09 14:45:26 napisał:
>
> Dobrze, że pomysł został tak ubrany w słowa, że jest coraz mniej
> wątpliwości. Mam nadzieję, że uda sie go sprawnie realizować:)
> Pytanie pozostaje jak rozwiązujemy kwestie osób oceniających? Jakoś wydaje
> mi się, że dobrze by było zaangażować tyle osób aby w razie gdy komuś
> coś wypadnie (bo to sie na pewno będzie zdarzało) nie psuło to planu.
Popieram. Wydaje mi się, że lepiej więcej niż 9 i działać nie "większością głosów", tylko "większą większością głosów". Chyba 2/3 głosów potrzeba do zmiany Konstytucji, więc można też to zastosować ;)
> Beznickowy o 2008-08-09 14:25:47 napisał:
>
> Jedyny dobry argument całego tego przedsięwzięcia to zaangażowanie
> użytkowników. Ale pytanie, po co angażować w coś kogoś, jak to coś nie ma
> żadnego celu?
Zangazowanie w 1 cel wielu osób jest w sobie samym celem mojego pomysłu.
Widze ze wiekszośc chce stworzyc elite która bedzie mówic co jest dobre dla pozostałych uzytkowników , ja natomiast chciałbym aby powstała grupa + zangozowac własnie tych pozostałych uzytkowników we wspolne ocenianie.
Dwie grupy, każda 9 osobowa(lub większa/mniejsza) plus "boss". Jedna grupa o nazwie "coś ambitnego" druga "coś rozrywkowego". Każdego tygodnia czy tam dwóch (zależy ile razy w ciągu miesiąca będzie aktualizowana FDB poleca), "bossowie" będą wybierać wybrane tytuły sugerowane przez swoją grupę. Trzecia kategoria,"coś prawie dla każdego"(prawie, gdyż nie ma takiego filmu który spodobał by się wszystkim) to wybrana propozycja filmowa zaakceptowana tylko przez "bossów". To była by taka wiśienka na torcie która spełniała by wymagania zarówno jednej jak i drugiej grupy.
> wolfie o 2008-08-09 15:04:12 napisał:
>
> Widze ze wiekszośc chce stworzyc elite która bedzie mówic co jest dobre dla
> pozostałych uzytkowników , ja natomiast chciałbym aby powstała grupa +
> zangozowac własnie tych pozostałych uzytkowników we wspolne ocenianie.
Nie da się znaleźć pozycji dobrej dla wszystkich. Są rożne gusta i wiele osób pozostanie zawsze na poziomie American Pie. Chodzi o to by stworzyć grupę, która wyszuka fajne, dobre pozycje i nie będzie polecała byle czego
> wolfie o 2008-08-09 15:04:12 napisał:
>
> Zangazowanie w 1 cel wielu osób jest w sobie samym celem mojego pomysłu.
> Widze ze wiekszośc chce stworzyc elite która bedzie mówic co jest dobre dla
> pozostałych uzytkowników , ja natomiast chciałbym aby powstała grupa +
> zangozowac własnie tych pozostałych uzytkowników we wspolne ocenianie.
Wolfie, jesteś niekonsekwentny w tym pomyśle. Na początku mówisz o kilku gniewnych a teraz o "wspólnym ocenianiu pozostałych użytkowników" Zdefiniuj mi "wspólne ocenianie" i "pozostali użytkownicy", bo chyba o czymś innym myślę ;)
> Beznickowy o 2008-08-09 15:10:12 napisał:
>
> Wolfie, jesteś niekonsekwentny w tym pomyśle. Na początku mówisz o kilku
> gniewnych a teraz o "wspólnym ocenianiu pozostałych użytkowników" Zdefiniuj
> mi "wspólne ocenianie" i "pozostali użytkownicy", bo chyba o czymś innym
> myślę ;)
Oj to też mi się nasuneło – pewien brak konsekwencji
> justangel o 2008-08-09 15:12:47 napisał:
>
> Oj to też mi się nasuneło – pewien brak konsekwencji
To nie jest niekonskekwencji, to jest rozwijanie pomysłu,
ktokolwiek bedzie w tej 9 gniwenych to prawdopodobnie i tak bedzie osoba juz zangazowana w rozwój portalu fdb, ja natomiast chciałby zangazować tych niezangazowanych uzytkowników w rozwój tego portalu, uzytkowników takich jakim ja sam jestem we wspolny projekt.
Beznickowy:
"wspólne ocenianie" – kazdy kto w danym terminie obejrzy film, bedzie mógł dać mu wyróznienie.
"pozostali użytkownicy" – to ci co nie bede nalezec do 9 podstawowego niezbędnego składu gniewnych
Pierwsza kwestia – powiedzmy, że mamy już tych "9 gniewnych", polecają film i… no właśnie, co dalej? ;) Bez jakiejkolwiek ingerencji administracji, idea ta nie wyjdzie poza blog. Jak odwiedzający FDB mają wiedzieć, co jest polecane? Jak zostanie rozwiązana kwestia tego, by o wyborze filmu wiedziały osoby niezarejestrowane, wchodzące od czasu do czasu? Znaczek przy danym filmie?
Druga kwestia – wiedząc, że polecanie filmów kinowych jest w miarę nierealne, bo nie każdy ma czas, dostęp do kina itd, a co tydzień są praktycznie nowe premiery, co spowoduje dość przestarzały system polecania ;) Jedyne nowości, które większość jest w stanie ocenić, to filmy, które wchodzą u nas na DVD. Prześledzi się propozycje dystrybutorów na najbliższy miesiąc i można… kombinować tak, by zdążyć na premierę sklepową ;)
Trzecia kwestia – projekt można przekształcić w skromne zorganizowanie się FDB’owiczów. Na czym by polegało?
Widząc, że jakiś film, nie mając wymaganych 5 głosów, a zasługuje na nie, grupa osób film by obejrzała, skomentowała, oceniła i już nam się ranking i forum filmowe ożywia. Jeśli po czasie projekt by funkcjonował, oraz wykształciła by się grupa osób, która regularnie w projekt się angażowała, wtedy można myśleć o większym projekcie ;)
> wolfie o 2008-08-09 15:46:36 napisał:
>
> To nie jest niekonskekwencji, to jest rozwijanie pomysłu,
> ktokolwiek bedzie w tej 9 gniwenych to prawdopodobnie i tak bedzie osoba juz
> zangazowana w rozwój portalu fdb, ja natomiast chciałby zangazować tych
> niezangazowanych uzytkowników w rozwój tego portalu, uzytkowników takich
> jakim ja sam jestem we wspolny projekt.
> Beznickowy:
> "wspólne ocenianie" – kazdy kto w danym terminie obejrzy film, bedzie mógł
> dać mu wyróznienie.
> "pozostali użytkownicy" – to ci co nie bede nalezec do 9 podstawowego
> niezbędnego składu gniewnych
Heh no ja też bym chętnie do takiej się zgłosił. Jednak wiadomo z góry, że to weryfikatorzy i redakcja będą mieli taką możliwość. W końcu to oni trzęsą całym portalem;)
> Odi o 2008-08-09 15:53:45 napisał:
>
> Heh no ja też bym chętnie do takiej się zgłosił. Jednak wiadomo z góry,
> że to weryfikatorzy i redakcja będą mieli taką możliwość. W końcu to oni
> trzęsą całym portalem;)
Nie. Czemu tylko werzy i redakcja? Jak dla mnie każdy ma szanse mieć tę możliwość. Dlatego mówię, że najlepiej jak będzie kilku werów, kilku dodających, kilku redaktorów itp.
> centralny o 2008-08-09 16:12:47 napisał:
>
> O co tutaj tak dokładnie chodzi?? Bo nie mam czasu na czytanie wszystkiego od
> początku heh Może by mnie tak w skrócie uświadomić??
W sumie nie. Czytaj pierwszy i ostatni post wolfiego, i się wypowiedz, i powinno starczyć ;)
trochę posiedziałem nad pomysłem i mam już wstępny regulamin.
Regulamin Mars:
1. Mars składa się z 1 przewodniczącego ‘bossa’ + 7 stałych ‘członków’, zadaniem Marsa jest ocenianie i wyróżnianie ciekawych filmów.
2. Ilość członków grupy Mars może być zwiększona, ale niezbędne minimum do wyróżniania filmu to 8 osób
3. Każdy z członków składa swoje propozycje filmowe dla bossa , z których boss wybiera 1 film, następnie boss przesyła tytuł wybranego filmu dla wszystkich członków Marsa oraz powiadamia jaki film wybrał do rozpatrzenia na forum fdb.
4. Członkowie Marsa mają 1 tydzień na obejrzenie filmu, a następnie wyrażenie swojej opinii na temat filmu (minimum 2 zdania, max 1 strona ;-) oraz wystawienie wyróżnienia Pozytywnego lub Negatywnego
5. Boss również głosuje na film i wyraża swoją opinię
6. Poza stałymi członkami grupy Mars, film również mogą oceniać użytkownicy , którzy nie należą do grupy Mars, aby ich głosy się liczyły musi być takich osób minimum 5 osób, oraz każda z osób musi również podać argumentację (minimum 2 zdania)
7. Boss podlicza głosy , film który dostaje 6 lub więcej pozytywnych głosów od członków grupy Mars oraz powyżej 80 % pozytywnych głosów od użytkowników nie należących do grypy Mars dostaje wyróżnienie.
8. Boss decyduje czy dany głos członka grupy Mars lub osoby nie należącej do grupy Mars się liczy.
9. Jeśli liczba członków grupy Mars zostanie zwiększona automatycznie wzrasta przedział dzięki któremu film może otrzymać pozytywne wyróżnienie. ( z 6 do 7 i tak dalej, w zależności od liczby członków)
10. Jeśli któryś z członków nie obejrzał filmu, jego głos jest liczony jako Negatywny głos
11. Boss ma prawo usunąć dowolnego członka jeśli zachodzi taka potrzeba
12. Boss rekrutuje nowych członków jeśli zachodzi tak potrzeba
13. Boss w każdej chwili może zmienić regulamin Marsa
14. Bossa można usunąć ze stanowiska 6 głosami , przy liczbie członków 7, jeśli liczba członków się zwiększy ,automatycznie wzrasta próg (z 6 do 7 i tak dalej, w zależności od liczby członków)
15. Jeśli Boss nie może wykonywać swoich czynności , może go zastąpić inny z członków, który automatycznie staje się bossem, na pewien czas lub na stałe jeśli zachodzi taka konieczność.
16 Poprawki do regulaminu każdy może składać dla bossa
17 Punktów 14 i 15 boss nie może zmieniać.
Cele Marsa:
1. Promowanie ciekawych produkcji, często niezbyt popularnych
2. Próba zaangażowania społeczności fdb we wspólne działanie.
Teraz pozostało tylko wybrać bossa i pozostałych 7 członków Marsa.
Ps. Przydałby się inna lepsza nazwa, zamiast prowizorycznej Mars, ma ktoś jakąś propozycje??
Ps2 . Jeśli komuś się regulamin nie podoba to nie kierujcie skarg lub uwag do mnie , tylko do przyszłego bossa, bo ja i tak chyba już sporo zrobiłem.
Ps3 Nie zamierzam być bossem i nigdy nie zamierzałem, chciałem po prostu tchnąć trochę życia w ten portal.
Regulamin podoba mi się. Nazwa nie… :D
Dzięki temu regulaminowi w pełni zrozumiałem Twoją ideę. I ją popieram. Na pewno trochę wniesie ożywienia do życia w FDB. Teraz to już się muszą wypowiedzieć "Ci Z Góry" :D
> wolfie o 2008-08-09 20:00:11 napisał:
>
> 17 Punktów 14 i 15 boss nie może zmieniać.
I 17. też ;)
Co do nazwy ciekawa byłaby np. "znak jakości FDB", ewentualnie można by pomyśleć o innej nazwie.
Jednakowo miło byłoby gdyby wybór filmów nie ograniczał się tylko i wyłącznie do filmów z przed iluś tam lat. Bo w ciągu roku wychodzi tyle filmów, że naprawdę wiele ciekawych projektów można przeoczyć. Ot choćby "Czeski Sen" czy "Butelki zwrotne"? Jak się domyślam (a może się mylę?) mało osób na tym portalu oglądało te filmy. A mimo wszystko są dość ciekawe.
Nie wiem czy pasowałyby do tego projektu bo to są pierwsze dwa filmy, które przyszły mi na myśl a które raczej nie będą zbyt popularne aby zobaczyło je większe grono widzów. Więc nie należy jednocześnie skreślać filmów nowszych.
> Michal Dajer o 2008-08-10 09:12:30 napisał:
>
> Co do nazwy ciekawa byłaby np. "znak jakości FDB", ewentualnie można by
> pomyśleć o innej nazwie.
> Jednakowo miło byłoby gdyby wybór filmów nie ograniczał się tylko i
> wyłącznie do filmów z przed iluś tam lat. Bo w ciągu roku wychodzi tyle
> filmów, że naprawdę wiele ciekawych projektów można przeoczyć. Ot choćby
> "Czeski Sen" czy "Butelki zwrotne"? Jak się domyślam (a może się mylę?)
> mało osób na tym portalu oglądało te filmy. A mimo wszystko są dość
> ciekawe.
> Nie wiem czy pasowałyby do tego projektu bo to są pierwsze dwa filmy, które
> przyszły mi na myśl a które raczej nie będą zbyt popularne aby zobaczyło
> je większe grono widzów. Więc nie należy jednocześnie skreślać filmów
> nowszych.
Proszę nie… Nie cierpię czeskiego kina. Nie wiem, dlaczego w Polsce taka moda na to nastała. Chociaż tytuły, co podałeś, to dobre filmy, ale i tak większość wprowadzanych (zwłaszcza przez Vivarto) to zwykłe przeciętniaki.
Jesli chodzi o masowe ocenianie :) to wydaje mi sie ze juz jest taka funkcja jak ULUBIONE :) tam mozna sprawdzac indywidualne rekomendacje … jesli chodzi o POLECANIE to na pewno to dobry pomysl ;) ale tutaj juz bez demokracji bedzie … ktos uzna ze dany film wart obejrzenia z waskiego grona i czasami przekona innych ze ten film warto polecac i mamy film polecany przez FDB.PL :) waskie grono …. z redakcji no i z osob ktore beda mialy jakis osiagniecia na polu pisania recenzji :) taka moja wizja ;)
Osoby, które chcą wziąć udział w tym projekcie, niech się zgłaszają:
http://fdb.pl/u25123/blog/show/786
Proszę czekać…