Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Jak większość z Was pewnie wie, niedawno powstało Dyskusyjne Koło Filmowe przy fdb.pl. Naszym zamierzeniem jest przyznawanie Kinematografu FDB, a tym samym promowanie dobrych filmów, często polskiemu widzowi nieznanych (albo starych, albo słabo reklamowanych przez polskiego dystrybutora, itp.). Więcej informacji znajdziecie tutaj
W skrócie powiem, że macie sznasę, drodzy użytkownicy, wybrać wspólnie z nami taki film. Wystarczy, że w ciągu dwóch tygodni obejrzycie go, wyrazicie o nim swoją opinię i odpowiecie na pytanie, czy jest wart polecenia: TAK lub NIE (proszę tylko któregoś z tych dwóch słów użyć, by nie było nieporządku, a najlepiej jeszcze je pogrubioną czcionką napisać). Swoją decyzję proszę podać w tym temacie.
Pierwszym tytułem jest Antwone Fisher. 31 sierpnia zostanie ogłoszona decyzja odnośnie przyznania Kinematografu FDB. Tutaj zainteresowanych zapraszamy do dyskusji na temat filmu, a w tym temacie proszę oddać swój głos (TAK lub NIE).
Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy.
UWAGA!!! Sprawy formalne!
Odnośnie działalności DKF-u wypowiadamy się tutaj
Jest też sprawa odnośnie terminu, w którym ogląda się dany film. Docelowo czas na obejrzenie filmu to 2 tygodnie, ale może zostać skrócony, jeśli członkowie DKF-u szybciej go obejrzą. Jednak wtedy, żeby dać innym szansę, poinformuję na forum, że zostało 24 godziny na obejrzenie filmu, by ci co zwlekają mieli ostatnią szansę go obejrzeć. Ma to na celu usprawnić naszą działalność, więc proszę o wyrozumiałość… i sprawność w oglądaniu.
Kandydaci do kinematografu:
1. Antwone Fisher – dyskusję prowadzimy w tym temacie, ale głosujemy tutaj, poniżej. niewyróżniony
2. Wstrząsy wyróżniony
3. Shooting Dogs niewyróżniony
4. Prosty plan niewyróżniony
5. Kika wyróżniony
6. Królowa Margot niewyróżniony
7. Buty nieboszczyka niewyróżniony
8. Prawo Bronxu wyróżniony
9. Porozmawiajmy o kobietach
Wszędzie, gdzie się da :D Ale stworzę na forum filmu temat. Wczoraj musiałem się spieszyć z założeniem tematu na tym forum, bo wichura niezła przeszła wczoraj u mnie :D
> Beznickowy o 2008-08-17 10:56 napisał:
> Wszędzie, gdzie się da :D Ale stworzę na forum filmu temat.
Myślę jednak , ze powinno być , jedno tylko miejsce dla danego filmu, wiesz bo jak każdy gdzie indziej zacznie wystawiać opinie, to trochę wyjdzie z tego pomieszanie z poplątaniem :-)
> Wczoraj musiałem się
> spieszyć z założeniem tematu na tym forum, bo wichura niezła przeszła wczoraj u
> mnie :D
U mnie tez trochę wiało, ale bardziej przedwczoraj, ale na szczęście Twister nie przeszedł ;-) (no nie licząc tego w tv)
> wolfie o 2008-08-17 11:08 napisał:
> Myślę jednak , ze powinno być , jedno tylko miejsce dla danego filmu, wiesz bo
> jak każdy gdzie indziej zacznie wystawiać opinie, to trochę wyjdzie z tego
> pomieszanie z poplątaniem :-)
O to Ci chodzi. Wypowiadać się można wszędzie, ale głosy oddajemy w tym temacie. Tylko żeby było to widoczne.
Jestem na TAK
załóżmy.
Jestem zdecydowanie na TAK. Uzasadnienie http://fdb.pl/f4819,Antwone,Fisher,(2002).html
> Beznickowy o 2008-08-17 12:06 napisał:
> O to Ci chodzi. Wypowiadać się można wszędzie, ale głosy oddajemy w tym
> temacie. Tylko żeby było to widoczne.
>
> Jestem na TAK
> załóżmy.
Jeśli chcemy stworzyć jakąś dyskusje na temat danego filmu, to powinniśmy wypowiadać sie w jednym miejscu, natomiast jeśli tylko zależy nam na wyróznianiu filmu, to jest to rzeczywiście obojętne gdzie damy swoja opinie, takie jest moje zdanie.
Myślałem, że umówicie w jakiś dzień i zrobicie sesje w we wspólnym gronie – zainteresowani będą mogli się dołączyć. Szef grupy poda temat/jakiś problem poruszony w filmie, a każdy z uczestników się ustosunkuje; taka burza mózgów. Faktycznie lepiej żeby to był jeden temat i raczej pod filmem ponieważ tam są największe szanse, że ktoś go zauważy (dopóki idea nie przekształci się oficjalne stanowisko strony). Na blogu może być robione podsumowanie dyskusji i ogólna opinia.
Ważne żeby działać, a najlepsze rozwiązania same przyjdą:)
> wolfie o 2008-08-17 14:42 napisał:
> Jeśli chcemy stworzyć jakąś dyskusje na temat danego filmu, to powinniśmy
> wypowiadać sie w jednym miejscu, natomiast jeśli tylko zależy nam na wyróznianiu
> filmu, to jest to rzeczywiście obojętne gdzie damy swoja opinie, takie jest moje
> zdanie.
Wydawało mi się, że większe zainteresowanie byłoby na forum ogólnym, wolfie. Bo z tematów filmowych szybko by znikło z pierwszej piątki i wtedy raczej nie byłoby to widoczne. Bo ci co wchodzą to raczej patrzą na ostatnie pięć tematów, reszty już nie przeglądają.
Zobacz, jak założyłem ten temat na Antwone Fisher, to już zniknął z ostatniej piątki. Dlatego sądzę, że na tym temacie powinno odbywać się głosowanie (on ma największe szanse, żeby nie zniknąć). Ale jak już wspominałem, wypowiadaj się, gdzie się da. Ja już film sobie zamówiłem i może w tym tygodniu mi przyjdzie, to go obejrzę ;)
Tak mi się wydaje, żeby w tym temacie odbywało się głosowanie.
> Beznickowy o 2008-08-17 15:38 napisał:
> Wydawało mi się, że większe zainteresowanie byłoby na forum ogólnym, wolfie. Bo
> z tematów filmowych szybko by znikło z pierwszej piątki i wtedy raczej nie
> byłoby to widoczne. Bo ci co wchodzą to raczej patrzą na ostatnie pięć tematów,
> reszty już nie przeglądają.
Dobrze zrobiłes zakładajac tematy na ogólnym forum i na forum filmu .
> Tak mi się wydaje, żeby w tym temacie odbywało się głosowanie.
Głosowanie, oczywiści może się odbywać w tym temacie, chodzi mi tylko o to aby opinie + być może dyskusja na temat jakości filmu odbywały się tylko w jednym temacie najlepiej pod danym filmem, a nie gdzie popadnie.
Jestem za tym, aby głosowanie odbywało się tutaj, natomiast opinie były na forum danego filmu. Zawsze można podać link do swojej wypowiedzi.
Edit:
Pomyślalem jeszcze, że wszelkie niedomówienia, wątpliwości itp. powinny być załatwiane na tym blogu http://fdb.pl/u25123/blog/show/786, tutaj powinno się odbywać wyłącznie głosowanie, a na forum filmowym zamieszczane powinny być opinie. Wówczas zapanuje porządek, nie będzie niepotrzebnego spamowania.
> majak01 o 2008-08-17 15:51 napisał:
> Jestem za tym, aby głosowanie odbywało się tutaj, natomiast opinie były na forum
> danego filmu. Zawsze można podać link do swojej wypowiedzi.
>
> Edit:
> Pomyślalem jeszcze, że wszelkie niedomówienia, wątpliwości itp. powinny być
> załatwiane na tym blogu http://fdb.pl/u25123/blog/show/786, tutaj powinno się
> odbywać wyłącznie głosowanie, a na forum filmowym zamieszczane powinny być
> opinie. Wówczas zapanuje porządek, nie będzie niepotrzebnego spamowania.
Właśnie takie rozwiązanie jest najlepsze ;) Dyskusja niech się odbywa przy danym filmie, bo jak tutaj dyskusja będzie prowadzona, to za kilka miesięcy niezły bałagan się nam zrobi. Tu proszę głosować, dyskusja przy filmie. Już nanoszę kolejne poprawki.
> href="">Tutaj zainteresowanych zapraszamy do dyskusji na temat filmu, a w
> tym temacie proszę oddać swój głos (TAK lub NIE).
w tutaj, chyba jest zły odnosnik, bo odsyła mnie własnie tutaj ;-)
> Lukasz N o 2008-08-17 19:18 napisał:
> dziś obejrzę, centralny ma rację – trailer zachęca
Czegoś, do czego mam złe przeczucie, bym nie wybrał. Jak zapewne większość z Was się zorientowała to była propozycja majaka. Miałem ciężki orzech do zgryzienia przy wyborze, ale innych propozycje też się pojawią… niedługo
> Czudi o 2008-08-17 17:21 napisał:
> przyłącze się, ale jeszcze nie teraz. Dla mnie dobrym rozwiązaniem będzie
> wybieranie filmów również z ramówki tv, ale to temat na przyszłość
Do tego nie jestem zbytnio przekonany. Bo nie jestem zwolennikiem oglądania filmów z lektorem. No bo jak potem oceniać grę aktorską? Chociaż filmy polskojęzyczne jak najbardziej – jestem za.
> Czudi o 2008-08-17 17:21 napisał:
> przyłącze się, ale jeszcze nie teraz. Dla mnie dobrym rozwiązaniem będzie
> wybieranie filmów również z ramówki tv, ale to temat na przyszłość
Nie jestem przekonana z dwóch powodów: po pierwsze wspomniany już lektor, po drugie nie każdy ogląda tv, bo godziny emisji są tak różne, że z moim np grafikiem sie nie pokrywają w ogóle;)
Podyskutujmy o tym np w tym miejscu: http://fdb.pl/u25123/blog/show/786 , bo robi się niepotrzebny bałagan, a przecież ten temat miał służyć do głosowania na filmy.
Pozdrawiam
> AnuSs_ o 2008-08-17 22:12 napisał:
> Ja również jestem na nie. Mieszkam w Anglii i nie potrzebuję polskiej telewizji
> do szczęścia, więc ten pomysł nie jest najlepszy.
MY POLACY MIESZKAMY W POLSCE I DO SZCZĘŚCIE POTRZEBUJEMY RODZIMEJ TV – ŻYCIE BEZ MROCZKóW TO KOSZMAR!!!:DDD
a ściąganie z sieci, popieranie piractwa to dobry pomysł? Mam 40 km do najbliższej sensownej wypożyczalni; więc co mam nie płacić tantiem?
Propozycja z tv to jeden ze sposobów na obejrzenie filmu. Skoro możecie zdobyć film w inny sposób to w czym problem, aby CZASAMI został ustalony na podstawie oferty telewizyjnej? Większość osób ma dostęp, a kto nie może zobaczyć filmu o 22-giej (główna pora puszczania przyzwoitego kina, ew. północ;), to przecież może film zdobyć w inny sposób.
Lektor jest małym problemem, to muszę przyznać
Odnośnie grona oceniającego, to nie widzę Cię Aniu w tej szacownej grupie. Przynajmniej jeszcze nie teraz – miałem (nie)przyjemność czytać Twoje recenzje i nie wydajesz mi się osobom z dostatecznie ukształtowaną retoryką (może to ta Anglia, bo z językiem polskim to jesteś trochę na bakier;). Gościnie tak, ale nie w gronie siedmiu
> Czudi o 2008-08-18 00:09 napisał:
> MY POLACY MIESZKAMY W POLSCE I DO SZCZĘŚCIE POTRZEBUJEMY RODZIMEJ TV – ŻYCIE BEZ
> MROCZKóW TO KOSZMAR!!!:DDD
> a ściąganie z sieci, popieranie piractwa to dobry pomysł? Mam 40 km do
> najbliższej sensownej wypożyczalni; więc co mam nie płacić tantiem?
> Propozycja z tv to jeden ze sposobów na obejrzenie filmu. Skoro możecie zdobyć
> film w inny sposób to w czym problem, aby CZASAMI został ustalony na podstawie
> oferty telewizyjnej? Większość osób ma dostęp, a kto nie może zobaczyć filmu o
> 22-giej (główna pora puszczania przyzwoitego kina, ew. północ;), to przecież
> może film zdobyć w inny sposób.
> Lektor jest małym problemem, to muszę przyznać
>
> Odnośnie grona oceniającego, to nie widzę Cię Aniu w tej szacownej grupie.
> Przynajmniej jeszcze nie teraz – miałem (nie)przyjemność czytać Twoje recenzje i
> nie wydajesz mi się osobom z dostatecznie ukształtowaną retoryką (może to ta
> Anglia, bo z językiem polskim to jesteś trochę na bakier;). Gościnie tak, ale
> nie w gronie siedmiu
Nie potrzebuję sieci do oglądania filmów. Mój angielski jest na tyle dobry, że do kin spokojnie mogę chodzić :] Podobnie jest z Tv… Oglądam po angielsku, ponieważ rozumiem język…
Nie możesz oceniać po recenzjach, kto jak mówi w języku, bo mój rodzimy język nie stanowi dla mnie żadnych przeszkód, więc nie ma o czym rozmawiać. Uważam, że Twoje docinki są niekompatybilne, oraz nie na miejscu. Szkoda czasu na kłótnię. Nic więcej nie mam do powiedzenia.
> wolfie o 2008-08-18 09:36 napisał:
> Beznickowy zrób coś żeby każdy wypowiadał się w jednym temacie odnośnie danego
> filmu, a nie jak to jest teraz , każdy oddzielnie zakłada nowy temat, na forum
> filmu.
Ale to powoduje, że forum ma więcej tematów- według mnie to jest duży plus naszej zabawy. Dyskusja i tak będzie trwała, a ja ją właśnie zacząłem :p
> majak01 o 2008-08-18 09:52 napisał:
> Ale to powoduje, że forum ma więcej tematów- według mnie to jest duży plus
> naszej zabawy. Dyskusja i tak będzie trwała, a ja ją właśnie zacząłem :p
To też, ale jak każdy zakłada nowy temat, to nie ma dyskusji, bo każdy wypowiada się w przez siebie założonym temacie.
majak, albo stanowimy pewna zwartą grupę, albo każdy sobie sam rzepkę skrobie, a co jesli do grupy będzie w bardzo (bardzo) dalekiej przyszłości należeć 100 osób i co każdy z osobna założy pochwalny temat ?, czym nasz Klub dyskusyjny bedzie sie różnił od innych tematów,
Wejdź na filmweb na film Antwone Fisher , jest tam 30 tematów pochwalnych i właściwie żadnej dyskusji na temat filmu.
Zgadzam się z wami, ale jest jeszcze jeden mały kłopocik- możemy oczywiście umieszczać swoje opinie w jednym temacie, co zresztą zrobiłem, nie licząc tego, który napisałem jeszcze w tamtym roku, jednak dyskusja może mimo wszystko nie zaistnieć, bo co jeśli każdy po prostu coś tam napisze na temat filmu i nic więcej? Potrzeba naprawdę się wziąść za to, jeśli chcemy osiągnąć nasz cel. Ja się staram to robić- odpisałem na Twoją opinię i mam nadzieję, że będzie to początek wielkiej burzy mózgów, w którą zaangażują się wszyscy. Nie wystarczy tylko napisać co myślimy o danym filmie, suche wypowiedzi nic nie dadzą.
Także jestem na NIE!
Fakt, film jest dobry, ale nie na tyle, żeby go wyróżniać. Nie poruszył mnie.
Całkowita opinia – http://fdb.pl/f4819/temat/15590-powiem-tyle-dobry
Proszę czekać…