Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
> Czudi o 2011-08-14 10:34 napisał:
> Ja czekam na pierwszy tysiąc głosów a jeden film. Po pojawieniu się rankingu
> nieźle ruszyło, ale ostnimi czas ślimaczy się to bardzo. Mocno spadła liczba
> aktywnych…
Good point.
Niestety, ciężko wywołać dyskusję. Choć zdarzały się tutaj naprawdę ciekawe, poparte konkretnymi argumentami i kulturalne wymiany zdań.
Racja. Dawniej wśród znajomych u konkurencji wielu organizowało (a nawet teraz organizuje) zabawy filmowe, w których uczestnicy sami wyłaniają filmy w określonych kategoriach, oglądają w wyznaczonym czasie, a następnie biorą udział w dyskusji. Na fdb jakoś czarno widzę taką inicjatywę, ze względu na małą liczbę stałych aktywnych użytkowników, których wypowiedzi nie ograniczają się do jednego zdania pod filmem. Może w przyszłości można spróbować.
> Redox o 2011-08-16 20:54 napisał:
> Na fdb jakoś czarno widzę taką inicjatywę, ze względu
> na małą liczbę stałych aktywnych użytkowników, których wypowiedzi nie
> ograniczają się do jednego zdania pod filmem. Może w przyszłości można
> spróbować.
Sęk w tym, że tych aktywnych użytkowników nie przybywa, mimo że nowych użytkowników musiało się pojawić całkiem sporo – co widać po ilości oddanych głosów na filmy.
Niestety mam podobne spotrzeżenia. Rzadko się zdarza, że gdy napiszę opinę o filmie ktoś podejmuje wątek (może za mało otwarte są te opinie), chociaż film ma kilkadziesiąt ocen. Najczęściej, jeżeli już, to ktoś radośnie pisze, jak mogłem dać tak niską ocenę. Gdy ripostuję to albo zapada milczenie, albo (na szczęście rzadko), pojawiają się inwektywy.
Ja jestem ZA. Myślę, że to fajny pomysł, który ma u nas szansę zaistnieć. Już nawet kilka osób, które miałyby coś konstruktywnego do powiedzenia, a nie tylko: "super film", "polecam", "za…y", to już nieźle. Może zróbmy coś takiego, że załóżmy temat na forum, na którym raz na tydzień (nie każdy ma możliwości czasowe) wybieralibyśmy film, powiedzmy wg jakiegoś klucza (reżyser, aktor, gatunek, tematyka) i w ciągu następnego tygodnia rozmawiali o nim?
No to polemizujmy :) tylko może wybierzmy jakiś tytuł czy jak bo tak każdy będzie polemizował sam ze sobą o jakimś filmie, a inni nie będą nawet o tym wiedzieli hihi
Można wprowadzić Tydzień Polemiki. Wybieramy jakiś tytuł – informujemy o nim i zaczynamy debatę na jego forum. Znajdą się ci, którzy go widzieli i oni od razu będą mogli włączyć się do rozmowy o nim, a ci którzy nie widzieli będą mogli w czasie trwania tygodnia obejrzeć go i dołączyć się do dyskusji.
> Beznickowy o 2011-08-17 18:38 napisał:
> Można wprowadzić Tydzień Polemiki. Wybieramy jakiś tytuł – informujemy o nim i
> zaczynamy debatę na jego forum. Znajdą się ci, którzy go widzieli i oni od razu
> będą mogli włączyć się do rozmowy o nim, a ci którzy nie widzieli będą mogli w
> czasie trwania tygodnia obejrzeć go i dołączyć się do dyskusji.
Bardzo dobry pomysł, mogłaby to być taka trochę reaktywacja kinematografu fdb.
Co do wybierania filmu to chyba sprawdzał się sposób który był na kinematografie. Potrzebna by była tylko jedna chętna osoba która będzie to "ogarniać" i będzie zbierać propozycje od aktywnych użytkowników:)
I jeśli o mnie chodzi możemy od zaraz zaczynać:)
A co wy na to, by włączyć w te przedsięwzięcie także redakcję? Mógłby pojawić się jakiś artykuł informacyjny o czymś takim. Zawsze frekwencja wyższa i przez to szansa na zaangażowanie większej ilości userów do dyskusji.
Wcześniej zdarzały się takie inicjatywy, w które byli włączona duża liczba użytkowników. Ostatnie to chyba zorganizowane przez Lukasza_N głosowanie na najlepsze filmy z określonych gatunków (biografia i sci-fi).
http://wiadomosci.fdb.pl/11674-najlepsze-biografie-wedlug-fdb-pl#comments
Słuszna uwaga. Redaktorzy mogliby na pierwszej stronie umieszczać info o polemice, na temat konkretnego filmu. Popieram !!!
Wydaje mi się, że wraz ze zmianami w systemie prawa wcześniej nabyte niektórym osobom znikają – ja np. nie mogę obecnie dodawać galerii do filmów :(
To może niech ktoś poda jakiś tytuł i bierzemy się za oglądanie.
@Lukasz_N, ja też straciłem te prawa, a w wakacje chciałem trochę artykułów popisać.
@Agnieszka_Chmielewska_Mulka – ja od jakiegoś czasu próbowałem te prawa uzyskać, ale z tego co mi wiadomo, niedługo dodawanie galerii wejdzie do powszechnego systemu i się trochę w niej zmieni.
To co? Może bierzmy się za oglądanie!
Jedyny jaki przychodzi mi na myśl to – http://fdb.pl/film/4112-brazil
Cały pomysł dla mnie ma jeszcze inną wymierną korzyść (poza oczywistą z wymiany myśli) – mam w kolekcji ponad 4000 filmów i ze zrozumiałych względów nie byłem dotąd w stanie wszystkich obejrzeć, no i niestety od czasu jak odkryłem HD część filmów, które dawno powinienem już zobaczyć (jak np. Brazil), a które nie wyszły dotąd na BR czeka sobie w kolejce. A teraz mam powód żeby wreszcie sięgnąć po Gilliama :) Na szczęście mam DVD ;)
> Trophy o 2011-08-18 15:00 napisał:
> To co? Może bierzmy się za oglądanie!
> Jedyny jaki przychodzi mi na myśl to – http://fdb.pl/film/4112-brazil
No i co, nikt nie oglądał tego filmu poza mną;)?
Ja się zabieram od paru dni, ale długość filmu i fakt, że nie przepadam za filmami Gilliama trochę mnie zniechęca, ale jutro pewnie po niego sięgnę :)
Proszę czekać…