Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Witam, jestem użytkownikiem tego portalu od dłuższego czasu i dzisiaj przeglądając sugestie, zauważyłem, że niektóre z nich wiszą od siedmiu lat. Czy administracja nie może jakoś odnosić się do tych pomysłów i usuwać te, które od razu można odrzucić? Dział wydaje się być martwy, ponieważ brak w nim jakiejkolwiek aktywności czy interakcji. Zauważyłem tam kilka naprawdę interesujących pomysłów. Czy jest możliwość, że ktoś się nimi zajmie?
@Wafel88 Masz rację, jednak część funkcji zostało zaimplementowanych właśnie z tych sugestii. Wymienie niektóre z nich:
- Możliwość dodania linku IMDB przy dodawaniu nowego filmu do bazy
- moja ocena przy tytule odcinka
- Nowe kategorie: reality show, show, event, inne wydarzenia.
- Widok treści oczekujących przy osobach
- Dodanie Daty Premiery Odcinka w serialu
- OST
- Statystyka obejrzanych filmów i seriali
- Poprawki w obsadach
- Lista ocenionych – filtry
- Linki na stronie aktora do jego oficjalnej strony, profilu w wikipedii, imdb…
- Możiwość dodawania ankiet (to w wiadomościach)
- Ranking dodających ze wszystkich lat
- Ilość odcinków
- Poprzedni/Następny odcinek
- Top 100 Filmów, seriali i osób.
- Powiązane
- Listy
- Miniseriale
Trzeba wrócić i zrobić porządek z funkcjami które tam są. Postaram się je przejrzeć i pooznaczać te najpopularniejsze.
@Grzegorz_Derebecki No i super :) ja wiem, że z sugestii zostało wprowadzone dużo zmian :) ale właśnie bardziej mi chodzi o to żeby to przejrzeć i może coś znowu zaimplementować. Sam tam widziałem ciekawe rozwiązania, które można wdrożyć :)
@fredaser feedback.userreport.com/e26cd8d9-3d45-4a47-96b3-995858ed0ea3/#idea/55656 – częściowo zrealizowane (pojawiły się nagrody) https://fdb.pl/nagrody/31-mtv-movie-awards. Czasem ktoś podaje wiele pomysłów w jednym wpisie. Odnośnie feedback.userreport.com/e26cd8d9-3d45-4a47-96b3-995858ed0ea3/#idea/50597 – można dodawać linki do stron na profilu aktora.
@fredaser Masz rację może warto przemyśleć to do jakich jeszcze stron można dodawać linki.
@Grzegorz_Derebecki myślenia było już kilka lat, czas działać.
- Do aktorów na pewno trzeba dodać linki do IMDb i Wiki
- Do filmów poza istniejącym IMDb dodałbym też link do RT (Rotten Tomatoes) – mamy bardzo niską ilość głosów oddawanych przez użytkowników więc dobrze byłoby mieć 2 największe źródła podane, bo i tak wchodzi się osobno na RT żeby to sprawdzić
- Do ODCINKÓW – to samo co do filmów IMDb i RT
- ZDECYDOWANIE należy dodać jak najwięcej portali streamingowych, bo mamy tylko 4 aktualnie – można podpatrzeć jak robi to Upflix z innymi dostawcami
- ZDECYDOWNAIE należy dodać możliwość wyszukiwania tytułów odcinków – pisałem o tym już chyba kilka razy
- należy usprawnić istniejące "dodatki", np. OST czy wytwórnie, bo wpisywanie dla wpisywania jest bez sensu i mało kto przez to nad tym pracuje; wytwórnie powinny miec swoje podstrony jak np. nagrody i możliwość dodawania alternatywnych/historycznych nazw przez co zrobiłby się porządek bo teraz jest mnóstwo dubli w bazie (choć skoro nie są klikalne to nie są nawet duble tylko dodatkowe słowa)
To tak na szybko z głowy, a jest tego z pewnością więcej. Bez ciekawych rozwiązań nie ma opcji na zainteresowanie nowych użytkowników, którzy znajdą takie rzeczy po prostu gdzie indziej. W czasach rozwijającego się AI z pewnością znajdą się rozwiązania na sprawne wprowadzanie zmian. Czy może się mylę?
@jacks
- Do aktorów na pewno trzeba dodać linki do IMDb i Wiki
Jestem na tak dodajmy możliwość ich dodawania.
- Do filmów poza istniejącym IMDb dodałbym też link do RT (Rotten Tomatoes) – mamy bardzo niską ilość głosów oddawanych przez użytkowników więc dobrze byłoby mieć 2 największe źródła podane, bo i tak wchodzi się osobno na RT żeby to sprawdzić
Możemy dodać ale oceny z RT raczej nie wyświetlimy kiedyś badałem temat i za darmo jaj nie udostępniali.
- Do ODCINKÓW – to samo co do filmów IMDb i RT
Odblokowałem dodawanie odnośników do episodów. Odnośnie RT trzeba odpowiedni zapis poradniiku wykonać.
- ZDECYDOWANIE należy dodać jak najwięcej portali streamingowych, bo mamy tylko 4 aktualnie – można podpatrzeć jak robi to Upflix z innymi dostawcami
Zgadam się pracuje nad inną metodą dodawania filmów streamingowych (podobną jak w przypadku recenzji krytyków). Pozwoli to na dodawanie tych danych przez system dodawania treści. System część będzie automatycznie starał się dodać.
- ZDECYDOWNAIE należy dodać możliwość wyszukiwania tytułów odcinków – pisałem o tym już chyba kilka razy
Myśle, że to też jest do zrobienia. Zapisze sobie i sprawdzę na ile będzie to łatwe do dodania.
Tytuły odcinków chcemy wyszukiwac z głownej wyszukiwarki czy jakoś inaczej?
Co do AI to bym tutaj nie przesadzał z tym :)
@Grzegorz_Derebecki
- wyszukiwanie odcinków z głównej wyszukiwarki, czyli tak jak każdy jeden inny tytuł
- czy pozostałem platformy streamingowe czy VOD byłby dodawane tak jak obecnie, że będą dodawane automatycznie i tylko brakujące będziemy dopasowywać ręcznie? wydaje się to dobrym rozwiązaniem
Ponadto:
- czy można zablokować górną część strony (tą na czarnym tle), aby była zawsze widoczna?
- czy można dodać przycisk powrotu do góry strony kiedy mamy długą stronę i trzeba przewinąć żeby dojść do góry?
@Wafel88 No i proszę, cała masa sugestii była nieraz dyskutowana, a do tego jeszcze inne kwestie. Ja, ale oczywiście wielu innych użytkowników w różnych wątkach wspominało o nowych zmianach. Trzeba było tego tematu :)
Muszę sobie to wszystko przemyśleć i zrobię listę. Na przykład była też zgłaszana kwestia zmian w profilu osoby, typu powiązania rodzinne, ale także lokalizacje filmu.
@Wafel88 @Grzegorz_Derebecki Też kilkukrotnie pojawiające się w sugestiach, w filmografii aktora podział na role aktorskie i role głosowe. Tylko czy technicznie do zrobienia?
@Grzegorz_Derebecki W widoku zdjęć z serialu w polu Film wyświetla się tylko nazwa odcinka. Możnaby dodać też nazwę serialu. Np. tutaj https://fdb.pl/osoba/742607-damian-kulec jak wybierzemy zdjęcie w opisie mamy tylko Film: Odcinek (2022).
@Grzegorz_Derebecki Nie miałem za bardzo czasu na podsumowanie tego wszystkiego, ale zajmę się tym w tym tygodniu.
A na razie, bo mi wyleci z głowy:
- lokalizacje miejsc – jest czymś bardzo dziwnym i denerwującym, że cytuję za poradnikiem dodawania: "Ciekawostki związane z miejscem kręcenia zdjęć – nie dodajemy samej informacji o miejscu." To w takim razie w ogóle nie ma możliwości dodania takiej informacji. Koniecznie trzeba dodać lokalizację do profilu filmu, albo umożliwić dodawanie jako ciekawostka.
- linki w profilach osób do IMDb i wiki i to wyświetlane na stronie głównej podobnie jak link do IMDb w filmach.
- powiązania rodzinne
@Grzegorz_Derebecki
Ja mam dwa życzenia do króliczka wielkanocnego ;)
1) Filtry również na liście do obejrzenia
2) Ocenienie filmu zdejmuje z listy do obejrzenia
@Grzegorz_Derebecki Mam propozycję, co do wyświetlania daty premiery odcinka. Czy można ustawić zapis RRRR-MM-DD lub DD-MM-RRRR. Aktualny zapis RR-MM-DD nie do końca jest czytelny, np. https://fdb.pl/film/105320-klinika-pod-wyrwigroszem/episodes
I czy można by ustawić wyświetlanie dat premier do wszystkich (następnych) odcinków, a nie tylko pierwszego odcinka (pierwszego z dodaną datą). Tu https://fdb.pl/film/982018-kowalscy-kontra-kowalscy/episodes?page=2 odcinek 2×12 ma dodaną do bazy premierę (Seanse tv), a się nie wyświetla.
Myślę, że warto też przemyśleć wyświetlanie przy odcinkach dat premier odcinków na platformach streamingowych, które te seriale produkują.
@Chemas No i się nie zająłem od dwóch miesięcy :/ Za dużo na głowie, ale przyjdzie czas :)
Tymczasem dzisiaj mi przyszło do głowy, dlaczego nie mamy w gatunku obok animowany anime, to jednak jest pewna różnica, jak między mangą a zwykłym rysunkiem.
Proponowałbym @Grzegorz_Derebecki dodać anime, ale z zastrzeżeniem, że nie łączymy z animowanym.
Kolejny pomysł, coś, co by odróżniało nas od innych baz filmowych – dodawanie wideorecenzji z YT. Dodatkowo można by pomyśleć nad dodawaniem materiałów z YT dotyczących danego filmu – rożnego rodzaju materiały ciekawostkowe (np. Jak zestarzał się film? Albo porównanie filmu i książki) lub rankingi itp. Co o tym sądzicie?
@k_malecki Dobry pomysł :) Wymaga przemyślenia odnośnie formy realizacji ale podoba mi się.
@Grzegorz_Derebecki Pamiętam ten temat więc postanowiłem go odkopać i z ciekawości zapytać ile czasu może trwać zaakceptowanie lub odrzucenie pomysłu i kto wgl to zatwierdza/odrzuca? Pytam bo np. pięć pierwszych sugestii czeka na aprobatę już od dłuższego czasu a nie ukrywam że realizacja dwóch pierwszych byłaby chyba najistotniejszymi kwestiami dla serwisu.
@89Keradius zajmiemy się tymi sugestiami. Obecnie po dodaniu Skyshowtime musze zaktualizować cały engine fdb by dało się łatwiej wprowadzać funkcjonalności. Jak to zakończę to zastanowię się który punkt możemy zrealizować w 1 kolejności. Mam też w planie dodanie sezonów :)
@Grzegorz_Derebecki
Super. :)
A to może nie sugestia, ale dzisiaj mi przyszło do głowy, że my nie mamy żadnego powiązania między serialem i filmem, który powstał na jego podstawie lub odwrotnie. Na przykład serial Janosik i film Janosik. Jest wiele takich przykładów. Na IMDb nazywa się takie powiązanie "edited form" / "edited in".
@Grzegorz_Derebecki Raz jeszcze wrzucę moją propozycję dotyczącą wyświetlania dat premier tv odcinków na liście odcinków danego serialu na RRRR-MM-DD lub DD-MM-RRRR. W przypadku np. 19-07-20 (TVP 1) wzbudza wątpliwość czy odcinek miał premierę 20 lipca 2019 r. czy 19 lipca 2020 r. Może warto też zastosować, by wyświetlała się polska premiera w serwisach streamingowych, jeśli to tam odcinek miał polską premierę a nie w tv
@k_malecki Super pomysł. To z pewnością urozmaiciłoby ten portal :)
@k_malecki Trzeba by przemyśleć jak to ma wygladać bo mamy już linki z platform streamingowych jednak jak film zniknie z platformy to pewnie link zniknie. Dodawanie dodatkowo premier? Czy to nie za dużo pracy będzie?
Pewnie idealnie było by nie usuwać całkowicie linku z platformy tylko podawać daty dostępności od do ale to dodatkowo skomplikuje dodawanie filmów z platform streamingowych. Może macie jakieś inne pomysły jak to zrealizować w miarę prosto?
Hej odkopuje temat :)
Czy istnieją prace teraz nad jakimiś sugestiami?
Najbardziej chodzi mi o:
- zablokowanie paska górnego aby cały czas był wyświetlany
- co z wprowadzeniem gier (wiele aktorów i ludzi filmu bierze udział w tej gałęzi kultury)
- wprowadzenie zmian z powiązanymi filmami (nie zawsze jest to jasne dlaczego istnieje powiązanie pomiędzy danymi filmami).
- korelacje między aktorami np. że dany aktor współpracował już z danym aktorem w 7 filmach
- ocena w poszczególnych odcinkach jest opisana jako Ocena Filmu – może być to mylące dla ludzi bo to jednak ocena odcinka.
- ocena twórcy/aktora itp z IMDb
- zablokowanie paska górnego aby cały czas był wyświetlany
Nie planuje nic takiego na ten moment.
- co z wprowadzeniem gier (wiele aktorów i ludzi filmu bierze udział w tej gałęzi kultury)
Myślałem o grach mam to zaplanowane ale na pewno nie w takiej formie jak ty mówisz, jeśli miały by być gry to nie w fiirmie obsady/aktorów tylko prawdziwej bazy z grami. Ale może jeszcze zmienię zdanie :)
- wprowadzenie zmian z powiązanymi filmami (nie zawsze jest to jasne dlaczego istnieje powiązanie pomiędzy danymi filmami).
Chętnie wysłucham tutaj sugestii najlepiej w dedykowanym temacie co zmienić.
- korelacje między aktorami np. że dany aktor współpracował już z danym aktorem w 7 filmach
To akurat fajny pomysł, rozumiem, że na stronie aktora wyświetlalibyśmy z kim najczęściej współpracuje?
- ocena w poszczególnych odcinkach jest opisana jako Ocena Filmu – może być to mylące dla ludzi bo to jednak ocena odcinka.
Poprawimy :)
- ocena twórcy/aktora itp z IMDb
Nie widzialem ocen aktorów na imdb. Wydaje mi się, że imdb nie ma do tego widgetu by umieścić na innej stronie.
To akurat fajny pomysł, rozumiem, że na stronie aktora wyświetlalibyśmy z kim najczęściej współpracuje?
to by było super – tak oczywiście że powinno się wyświetlać na stronie aktora
- jeszcze możnaby było dodać możliwość dodawania powiązań rodzinnych pomiędzy aktorami (brat, ojciec, teść, były mąż…) – to mogłoby się wyświetlać na stronie aktora
@Grzegorz_Derebecki Jeśli chodzi o powiązania między filmami, to już parę razy zgłaszałem sugestię, aby była jakaś kolejność powiązań. To znaczy na początku folows i followed by i remake, a dopiero potem inne. Bo czasami jest taka sytuacja, że przy dużej ilości powiązań, pierwsze wyświetlają się jakieś nawiązania, żart z filmu itp., a czasami nawet trzeba kliknąć ogólnie w powiązania by do jakiegoś sequela dotrzeć.
Już o tym gadaliśmy zresztą. Nie wiem jak to technicznie wygląda, mam podejrzenie, że teraz jest kolejność taka, jak dodawane były powiązania.
P.S. Muszę poszukać przykłady, bo teraz nie pamiętam. :)
@Chemas Mogłbyś przygotować listę dokładnie jaka miała by być kolejność. Moze też powinniśmy przetłumaczyć te dane (fallowed, remake itp).
@Grzegorz_Derebecki W porządku zajmę się tym, ale za jakiś czas, okej?
Co do tłumaczenia to nie wiem, followed by to jest po prostu poprzednia część, a follows to kolejna część, czyli sequel. Remake to chyba każdy wie.
Nie wiem, ja bym tego nie tłumaczył, ale może ktoś się jeszcze wypowie.
A tu przykład jak to się wyświetla w przypadku na przykład Matrixa:
https://fdb.pl/film/23-matrix
Jak się wejdzie na stronie filmu w "Powiązane filmy" to już to lepiej wygląda:
https://fdb.pl/film/23-matrix/connections
No i są tłumaczenia, np. "Kolejne części filmu".
Trzeba to dobrze przemyśleć. Może ktoś ma jakieś sugestie w tej sprawie.
Na pewno na początku powinny się pojawiać poprzednie części i kolejne części oraz remake, a dalej trzeba pomyśleć.
@Grzegorz_Derebecki
To ja dodam jeszcze usprawnienie paska wyszukiwania – kompletnie nie rozumiem jego silnika. Obecnie jeśli poszukujemy słowa "Batman" to co innego wyświetla się w sugestiach na pasku, a co innego po kliknięciu enter i obejrzeniu wyników. Nie mam pojęcia dlaczego na samej górze nie pokazują się tytuły, które brzmią po prostu "Batman" – w końcu tego właśnie szukam! Mam natomiast serial "Pingwin" na czwartej pozycji, Batmana Burtona na 9., a serial z Westem na 19. miejscu! Paranoja.
Po raz kolejny również naciskam na możliwość wyszukiwania tytułów ODCINKÓW – aktualnie wychodzi na to, że nie mamy czegoś w bazie jak ktoś opiera się na wyszukiwarce, bo może nie zdaje sobie sprawy, że dany film telewizyjny był częścią antologii trwającej 30 lat i jest ona wprowadzona w postaci serialu.
@Grzegorz_Derebecki Ja bym zaproponował, by dodając zdjęcie aktora w formularzu pojawiło się pole z datą zdjęcia (pole nieobowiązkowe, bo i czasem w źródle tej informacji nie znajdziemy). Jak przy niektórych bardziej znanych aktorach dodanych jest wiele zdjęć, pokazywałoby to realną zmianę aktora na przestrzeni lat, np. poprzez wyświetlenie zdjęć chronologicznie z informacją z którego roku to zdjęcie. A są w bazie i tacy, którzy tych zdjęć mają sporo, np. https://fdb.pl/osoba/515368-virginie-efira/photos
Przygotowuję, daj mi chwile
A przy okazji, dodaj teledyski.
Już masę takich filmików jest. Ja już o słynnym Thrilerze Michaela, ale tez jest cała masa, na przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=T0_zzCLLRvE&list=RDT0_zzCLLRvE&start_radio=1
Można o tym pomyśleć.
Ajbo to:
https:/ywww.youtube.com/watch?v=pBZs_Py-1_0&list=RDpBZs_Py-1_0&start_radio=1
Często jest tak, że reżyserują znani zdjęciowcy, a nawet znani i uznani reżyserzy. To tylko przykłady. Jest cała masa na przykład teledysków DM, gdzie masa zdjęć robią znani reżyserzy.
Kolejny przykład, toż to dzieło filmowe:
https://www.youtube.com/watch?v=NOG3eus4ZSo&list=RDNOG3eus4ZSo&start_radio=1
@Chemas Kolejny przykła
ds:
https://www.youtube.com/watch?v=AYSbztCCTlA&list=RDAYSbztCCTlA&start_radio=1
Przecież to jest sztuka filmowa. Można to jakoś uregulować, tak sądzę. Tylko trzeba nowy byt stworzyć. :)
Damy radę. :) Pomogę :)
@jacks To co widzisz przy spisywaniu tytułu na górze to tak zwane sugestie. One mają osobny indeks, dzięki temu możemy podpowiadać nie pełne tytuły typy Batma (bez n). Natomiast wyszukiwarka działa już na pełnym indeksie i na pełnych słowach (przy czym nadal wykonuje pewne przeształcenia np zamienia rzymskie cyrty na arabskie.
Sortowanie w wyszukiwaniach jest ściśle powiązane z popularnością filmu bo chcemy zwracać jak najwyżej to co ktoś szuka. Jeśli zależy czy by znaleść jak najdokładniej tytuł który wpisujesz to możesz użyć cudzysłowiów – Ja dość rzadko ich używam chyba, że wyszukuje jakiś zapomniany film.
Testowałem batmana i wydaje się, że podpowiedzi zwracają całkiem dobre wyniki
https://p190.p3.n0.cdn.zight.com/items/RBuDb8K5/554f7ff1-14c9-49b9-8632-cb1bf35a2d3c.png?v=8d1ae223ce0748a4cf865faf24be0c1c
Jeśli chodzi o docelowe wyniki wyszukiwania to Pingwin tam jest na 2 miejscu bo jest popularny i ma tytuły alternatywne z słowem Batman.
Wystarczy, że klikniesz w sugestie wyszukiwarki i dostaniesz samych batmanów w pierwszej kolejności
Co do wyszukiwania odcinków to przemyśle sprawę jak to rozwiązać, nie jest to takie proste niestety.
@Chemas Teledyski? Mam wątpliwości, ze chcemy to dodawać, za dużo tego a nie wierze by ludzie chcieli szukać informacji o teledyskach, recenzjach teledysków, czy był dobry czy zły – to są krótkie formy ogladasz i już. Co innego z filami i serialami, zanim zaczniesz oglądać to może chcesz się dowiedzieć czy warto.
@Grzegorz_Derebecki
Rozumiem twój tok rozumowania, ale nadal uważam, że nie działa to tak jak powinno – może jestem boomerem, ale wyszukiwarka to dla mnie od zawsze było pole do wyszukiwania tego czego szukam, a nie jakichś sugestii po popularności. Osobiście bardzo często szukam z cudzysłowem, bo tylko tak szybko trafię na to czego szukam. A wracając do przykładu Batmana to naprawdę nie chce mi się wierzyć, że Batman i Robin ma większą popularność niż Batman Burtona, choć może akurat na fdb więcej osób odwiedziło tą podstronę lub wystawiło więcej ocen (nie znam kryteriów popularności).
Moje doświadczenia opierają się na IMDb, gdzie wyszukiwarka robi naprawdę kawał dobrej roboty zarówno w sugestiach, konkretnych wynikach, jak i tytułach odcinków.
@Grzegorz_Derebecki Okej rozumiem, ale shorty to też krótkie formy. Poza tym ja na przykład wyszukuję sobie teledyski niektórych zespołów, które chcę sobie przypomnieć, ale też i poznać. Ogólnie w necie, a i zdarzyło się na IMDb.
Ale rozumiem.
@jacks Sprawdzę to dlaczego Batman i Robin (https://fdb.pl/film/1424-batman-i-robin) jest wyżej niz np Batman 2022 https://fdb.pl/film/429417-batman Bo mają taki sam parametr popularności (mało odwiedzin oba mają).
Na popularność nie składa się tylko liczba wyświetleń filmu ale też inne czynniki ale nie chce tu wszystkiego zdradzać :)
@jacks delikatnie zmieniłem algorytm, daj znać czy jest trochę lepiej. Jednak nadal jak chcesz wyszukać konkretny film którego znasz tytuł idealnie to pewnie wyszukiwanie z cudzysłowami będzie lepiej działało, ewentualnie możesz rok dodać.
@Grzegorz_Derebecki
Wygląda lepiej choć nie jest idealnie – mogę z tym żyć :)
Spróbuj pokombinować z tym wyszukiwanie odcinków, bo to naprawdę poważna luka.
Dzięki!
Proszę czekać…