Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
FAQ to zasady dodawania.
Tu będę zapisywała zmiany jakie w nim zaszły.
2007-04-27
- zmiana minimalnej długości opisu na 200 znaków,
- dodanie atrybutu: reżyser drugiej ekipy, associate producer jako drugie tłumaczenie współproducenta
- dodanie zawodu: główny architekt,
- dodanie zakazu dodawania plakatów łączonych czyli takich, gdy na jednym plakacie reklamowane są dwa (lub więcej) filmy / seriale
Przypominam, że dodanie atrybutu i zawodu może zostać dokonane po zgłoszeniu ich do dodania (http://fdb.pl/faq112,Czy,mo%C5%BCna,doda%C4%87,inny,zaw%C3%B3d,lub,atrybut,ni%C5%BC,ten,z,helpa?.html). Dopiero po zatwierdzeniu i dodaniu ich do listy możliwe jest dodanie osób z tymi zawodami lub atrybutami.
Dodany atrybut do Kompozytora oraz zawody dla Pozostałej ekipy, w tym podstawowi kamerzyści (nie wiem kiedy się doproszę o nowy "zawód" więc na razie niech będzie tak – to akurat będzie łatwo "podmienić").
Jeżeli ktoś ma propozycję uzupełnienia listy atrybutów lub zawodów, proszę o informację.
Obecnie zastanawiamy się nad dodaniem atrybutu (również) lub (także), który bywa używany przy scenarzystach.
Nadesłano propozycję dodania liczby mnogiej dla niektórych atrybutów scenarzysty jak książki, komiksy…
Proszę o wasze opinie na ten temat.
Dodane zawody:
http://fdb.pl/faq102,Scenografia.html
http://fdb.pl/faq103,D%C5%BAwi%C4%99k.html
http://fdb.pl/faq105,Pozosta%C5%82a,ekipa.html – podział na zawody
http://fdb.pl/faq100,Producent.html
Nowość:
http://fdb.pl/faq99,Osoba.html
Atrybut(również) przy obsadzie – także dojdzie do kilku innych zawodów, ale to później, teraz przyszli goście więc muszę się nimi zająć…
Porządek przy zawodach… alfabetyczny aby było łatwiej znaleźć nas interesujący (dzisiaj, jeśli do wieczora nie będzie przeciwwskazań, to to samo spotka atrybuty)
Edit: A i jeszcze liczba mnoga niektórych atrybutów scenarzysty, o którą prosiła Majretka :)
Usunięty zawód w kostiumach – projektant kostiumów (równoznaczne z nie wpisaniem żadnego atrybutu).
Poruszam problem written by – potrzeba atrybutu, a jeżeli tak trafniejsza jego wersja polska. Wg niektórych użytkowników powinien być, wg innych nie.
Jeżeli masz jakieś zdanie na ten temat – napisz.
> Anita Nowakowska o 2007-06-22 22:57:08 napisał:
>
> Poruszam problem written by – potrzeba atrybutu, a jeżeli tak trafniejsza jego
> wersja polska. Wg niektórych użytkowników powinien być, wg innych nie.
> Jeżeli masz jakieś zdanie na ten temat – napisz.
To ja się (po raz kolejny) wypowiem – moim zdaniem "written by" to coś takiego jak u nas było z tym "projektantem kostiumów". Atrybut będący powtórzeniem zawodu, tylko po to, by coś wpisać.
"Written by" oznacza "napisany przez" i chodzi tu ewidentnie o scenariusz sam w sobie, więc nie ma sensu tego podkreślać po raz drugi. Jestem za tym, żeby nic nie pisać, kiedy mamy "written by".
Dobra… Patrząc na powyższe zdania, oraz te, które przeczytałam na grupie usunęłam z podpisu dla scenopisu written by. Dodajemy go bez atrybutu – jako główny zawód
Kilka zmian (jeszcze nie dot. weryfikacji).
Osoba – Portret
"Dodajemy tylko i wyłącznie fotografie portretowe czyli takie, które przedstawiają daną osobę (tylko jedną) ukazując jej głowę, popiersie lub półpostać."
Dodanie znaczeń nazwisk dla atrybutów osoby.
Tytuły inne
Tytuł anglojęzyczny dla filmu polskiego
Atrybuty
(angielskie dialogi) i (bajka) (tłum. fairy tale) dla Scenarzysty
Zawody
Wszystkie poza producentem coś tam dostały ;)
> Anita Nowakowska o 2007-06-28 17:04:12 napisał:
>
> Dobra… Patrząc na powyższe zdania, oraz te, które przeczytałam na grupie
> usunęłam z podpisu dla scenopisu written by. Dodajemy go bez atrybutu – jako
> główny zawód
Ja mam pytanie: kiedy w taki sam sposób zostanie przesunięty "screenplay by" i usunięty z atrybutów scenopis??
> Anita Nowakowska o 2007-07-04 21:44:03 napisał:
>
> Nie wiem. Na chwilę obecną tylko Ty jesteś za tym.
I to, że tylko ja jestem za tym nie może zostać usunięte?? Przecież to B-Ł-Ą-D. Za mało wyjasnień na grupie pisałem, mam tu jeszcze pisać??
> Anita Nowakowska o 2007-07-04 21:44:03 napisał:
>
> Nie wiem. Na chwilę obecną tylko Ty jesteś za tym.
Nie tylko on bo ja też:P
Czy tak trudno zrozumieć ,ze skoro scenarzysta nie pracuje przy powstawaniu scenopisu to nie ma prawa ,zeby w jego atrybutach pojawil sie "scenopis"
Scenopisem zajmuje sie rezyser,zdjeciowiec i panowie od efektów specjalnych (zazwyczaj) ale zeby scenarzysta?:O
TO NIE MA SENSU!
Hmm… Ja się zastanawiam, czyj to w ogóle pomysł był i dlaczego taka gorąca dyskusja wywiązuje się DOPIERO teraz ;) Ja osobiście jestem za usunięciem "scenopisu" – dla przeciętnego człowieka, który nie zna się na tajnikach sztuki filmowej brzmi to dokładnie jak "scenariusz".
I niestety czuję się olana przez Anitę w sprawie "key grip" :(
Bo o nim zapomniałam dodając ostatnio zawody. Przesłałaś mi kolejną porcję, więc pewnie niedługo je dodam (aby nie powiadamiać za każdym razem o 1-2 atrybutach).
Co do scenopisu…
Aby dać, przynajmniej w niektórych przypadkach) możliwie najbardziej szczegółowe dane zdecydowaliśmy się na dodanie atrybutów i zawodów. Przecież, niezależnie od tego jaki w rzeczywistości miał wkład, każdego moglibyśmy nazwać ogólnie charakteryzatorem, scenografem, scenarzystą czy producentem. Uznaliśmy, że znaczące jest czy ktoś jest rekwizytorem, dyrektorem artystycznym, producentem wykonawczym czy autorem książki. Nie ukrywajmy – poza niektórymi stronami tylko imdb.com ma bardzo dokładne dane pod tym względem.
I tak sugerując się danymi scenarzysta ma aż tyle atrybutów, w tym scenopis. Ustalając już jakiś czas temu atrybuty uznaliśmy, że nie bez powodu został on wyróżniony. W danej ekipie jest scenarzysta (ogólnie), osoby z atrybutem scenopisu, książki czy postaciami.
Wiem, że może być to po prostu "psikus" dodającego czy spisywanie ekipy z napisów filmu, a tam jest podpisany screenplay, który w tłumaczeniu jest scenariuszem i scenopisem.
Jeżeli uznacie, że jest on niepotrzebny (na co wszystko wskazuje), to zostanie usunięty – ja nie widzę w tym żadnego problemu, a sama nie uważam się za osobę kompetentną w tej sprawie aby uprzeć się i zrobić jak uważam.
> Anita Nowakowska o 2007-07-05 11:28:29 napisał:
> W danej ekipie jest scenarzysta (ogólnie), osoby z atrybutem
> scenopisu,
> Wiem, że może być to po prostu "psikus" dodającego czy spisywanie ekipy z
> napisów filmu, a tam jest podpisany screenplay, który w tłumaczeniu jest
> scenariuszem i scenopisem.
Nie ma na IMDB.com scenarzystów z atrybutem scenopisu !!! na grupie tłumaczyłem, że screenplay na IMDB nie znaczy scenopisu, ale niech żyje pisanie do ściany
> Jeżeli uznacie, że jest on niepotrzebny (na co wszystko wskazuje), to zostanie
> usunięty – ja nie widzę w tym żadnego problemu, a sama nie uważam się za
> osobę kompetentną w tej sprawie aby uprzeć się i zrobić jak uważam.
Ale dlaczego ktoś go w ogóle wprowadził, kto był na tyle kompetentny, żeby go wprowadzić, a teraz nie może go usunąć ? dlaczego nie widzisz w tym problemu skoro to jest perfidny błąd ?
Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, bo chyba ją błędnie zrozumiałeś. Napisałam, że nie ma problemu, aby go usunąć z listy.
A kto był kompetentny? Wszyscy weryfikatorzy (i nie tylko), którzy byli podczas tworzenia listy atrybutów i uznali, że powinien być.
> Anita Nowakowska o 2007-07-05 17:44:46 napisał:
>
> Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, bo chyba ją błędnie zrozumiałeś.
> Napisałam, że nie ma problemu, aby go usunąć z listy.
> A kto był kompetentny? Wszyscy weryfikatorzy (i nie tylko), którzy byli
> podczas tworzenia listy atrybutów i uznali, że powinien być.
Tylko szkoda, że weryfikatorzy podejmują decyzję nie będąc zorientowanym w temacie, very nice :) Z tego co pamiętam, a było to dawno to od początku próbowałem się was pytać kto i dlaczego wprowadził ten scenopis, ale nie było odpowiedzi. Dalej nie rozumiem, dlaczego po kilku moich tłumaczeniach na grupie, scenopis nie może zostać usunięty, skoro jest wyraźnym błędem, nie można tego od razu usnąć, tylko czekać aż kilka może powie, że lepiej będzie, żeby został scenopis??
Ponieważ byłeś jedynym, który uważał inaczej. Jeśli chcesz o tym porozmawiać, zapraszam na gg.
Uzupełniona lista zawodów do:
pozostała ekipa
dźwięk
scenografia
+ kilka pojedynczych zmian.
Atrybuty… do niektórych dodany:
- dodatkowy
- druga ekipa
Usunięty
- scenopis.
(pytanie co ze scenopisem telewizyjnym)
YEAH, naraszcie koniec z tym scenopisem, tylko mała prośba, aby screenplay wrzucić obok written by.
teleplay to scenariusz na potrzeby telewizji, dla filmu lub serialu – http://en.wikipedia.org/wiki/Screenplay ("A script for television is sometimes called a teleplay.")
Kilka zmian (atrybut/ zawód) w:
scenariuszu
pozostałej ekipie
charakteryzacji
efektach specjalnych i
dźwięku
Poza tym, ze względu na coraz większą liczbę dodawanych minimalnych portretów – co niektórym nie chce się wpisać nazwiska w google – została dodana notka
"Portret w rozmiarze minimalnym może zostać dodany tylko wtedy, gdy utrudnione jest znalezienie portretu w większym rozmiarze"
I tak jeżeli weryfikator znajdzie większy portret, może odrzucić dodawany w rozmiarze minimalnym
Kolejne zmiany w:
Pozostała ekipa
Kompozytor
Charakteryzacja
Montaż
Scenariusz
Efekty specjalne
Dźwięk
> Anita Nowakowska o 2007-07-25 23:54:22 napisał:
>
> tak samo jak boom operator, ale nie wiem jak go przetłumaczyć…
Na pewnej stronie znalazłam, że prawdopodobnie jest to mikrofoniarz.
- http://www.cinemagic.pl/ofestiwalu/zawodyfilmowe/214
http://www.cinemagic.pl/ofestiwalu/zawodyfilmowe/214
Mikrofoniarz jest.. w sumie warto by było zaczerpnąć z tego i inne zawody :)
Dodano dopisek, który wcześniej istniał, a przy zmianach został zaniechany…
http://fdb.pl/faq93,Tytu%C5%82.html
“Uwaga!
W przypadku nowych tytułów nie dodajemy filmów, które są w fazie projektu (in development)."
Niestety bardzo często jest tak, że niektóre projekty zostają w fazie opracowania przez kilka dobrych lat i popadają w zapomnienie. Dlatego lepiej jak już mieć projekty, które są w produkcji, one znacznie rzadziej nie są dokańczane.
> Anita Nowakowska o 2007-09-13 13:46:15 napisał:
>
> Dodano dopisek, który wcześniej istniał, a przy zmianach został zaniechany…
> http://fdb.pl/faq93,Tytu%C5%82.html
> "Uwaga!
> W przypadku nowych tytułów nie dodajemy filmów, które są w fazie projektu
> (in development)."
> Niestety bardzo często jest tak, że niektóre projekty zostają w fazie
> opracowania przez kilka dobrych lat i popadają w zapomnienie. Dlatego lepiej
> jak już mieć projekty, które są w produkcji, one znacznie rzadziej nie są
> dokańczane.
Właśnie przed chwilą zostało zaakceptowanych takich ok. 140 tytułów… Porównywałem też z FW – tam ich nie ma ;)
Ale teraz chociaż wiadomo.
Jak zostało zaakceptowane, to niech będzie… Może te akurat skończą sie sukcesem ;)
Chce, aby była możliwość zgłoszenia osoby/filmu do usunięcia – inną drogą niż pisanie mi na blogu, więc może w przyszłości będzie to łatwiejsze do wykrycia.
> Anita Nowakowska o 2007-09-13 15:53:01 napisał:
>
> Jak zostało zaakceptowane, to niech będzie… Może te akurat skończą sie sukcesem ;)
> Chce, aby była możliwość zgłoszenia osoby/filmu do usunięcia – inną
> drogą niż pisanie mi na blogu, więc może w przyszłości będzie to
> łatwiejsze do wykrycia.
Może dobrym pomysłem by było zgłaszanie filmów / osób do usunięcia do weryfikatorów? Potem jakby się przyjęło, to by dla pozostałych użytkowników. ;]
Już teraz może każdy zgłaszać, tylko że w bardzo niewygodny sposób, lub też taki, który nie każdemu jest znany
To powinieneś zacząć częściej z niej korzystać, zwłaszcza, że duplikaty osób (błędne nazwy) wyłapuje się przede wszystkim przy weryfikacji.
Zawsze można mi pisać na maila, ale póki co nie za pośrednictwem strony – te nadal nie dochodzą…
Doszło sporo nowych zawodów w pozostałej ekipie. Ponadto uzupełnione zawody i atrybuty z innych dziedzin (tu już sporadycznie)
mam zastrzerzenie co do jednego:
co to jest "układacz"? nawet jeśli to fachowa nazwa zawodu, to niestety wśród innych zawodów wyglądać będzie po prostu niezrozumiale. układacz czego? kroków tanecznych, planów obalenia rządu, czy kafelków? pomijając już, że poprawniej było by chyba "układający".
EDIT: to samo z "główny składacz". bez jakiegoś glosariusza się nie obędzie, chyba co.
Ja dodaję zawody i atrybuty na podstawie informacji otrzymanych od użytkowników, więc każde uwagi są miło widziane.
główny składacz zmieniłam na głównego zecera, co do układacza, to trudno zamienić go innym słowem, które by pasowało. Pomyślę nad tym i zmienię.
Kilka zmian w FAQ:
- Obsada i ekipa
"Jeżeli jakiś serial ma już dodanych aktorów gościnnych, to ich nie usuwamy." w
"Uwaga!!!
Do seriali dodajemy tylko i wyłącznie aktorów głównych!
Jeżeli jakiś serial ma już dodanych aktorów gościnnych, to ich nie usuwamy."
- daty premier
dodane:
"dla szerszego grona niż osób zaangażowanych w produkcję"
"telewizyjna"
- biografia
"Uwaga!
Zabronione jest dodawanie notki biograficznej o charakterze twórczym, indywidualnym jeśli dodający nie jest jej autorem, nie posiada do niej praw autorskich."
- rola
“# Opisem roli wraz z dodatkowymi informacjami innymi niż wiek, przy czym dodajemy to oznaczenie, które jest najbardziej ogólne, np.
- tytuł
"(tytuł promocyjny)"
W razie jakiś sugestii dotyczących dalszych zmian proszę o kontakt (tu lub na maila).
Kilka zmian…
Ma to wspomóc weryfikację.
Kilka atrybutów/ zawodów, min.
underwater camera team – kamerzysta ds. scen podwodnych
crane operator- operator dźwigu
Puppeteer – lalkarz
armorer – zbrojmistrz
milliner – modysta
underwater director of photography – (dyrektor ds. zdjęć podwodnych)
accountant – ksiegowy
sound supervisor – nadzorca dźwięku
nadzorujący montaż dialogów (tłum. supervising dialogue editor)
adr supervisor – nadzorca postsynchronu
Proszę czekać…