FDB.PL 1188 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

KINEMATOGRAF FDB.PL 137
Beznickowy

Jak większość z Was pewnie wie, niedawno powstało Dyskusyjne Koło Filmowe przy fdb.pl. Naszym zamierzeniem jest przyznawanie Kinematografu FDB, a tym samym promowanie dobrych filmów, często polskiemu widzowi nieznanych (albo starych, albo słabo reklamowanych przez polskiego dystrybutora, itp.). Więcej informacji znajdziecie tutaj
W skrócie powiem, że macie sznasę, drodzy użytkownicy, wybrać wspólnie z nami taki film. Wystarczy, że w ciągu dwóch tygodni obejrzycie go, wyrazicie o nim swoją opinię i odpowiecie na pytanie, czy jest wart polecenia: TAK lub NIE (proszę tylko któregoś z tych dwóch słów użyć, by nie było nieporządku, a najlepiej jeszcze je pogrubioną czcionką napisać). Swoją decyzję proszę podać w tym temacie.

Pierwszym tytułem jest Antwone Fisher. 31 sierpnia zostanie ogłoszona decyzja odnośnie przyznania Kinematografu FDB. Tutaj zainteresowanych zapraszamy do dyskusji na temat filmu, a w tym temacie proszę oddać swój głos (TAK lub NIE).

Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy.

UWAGA!!! Sprawy formalne!
Odnośnie działalności DKF-u wypowiadamy się tutaj
Jest też sprawa odnośnie terminu, w którym ogląda się dany film. Docelowo czas na obejrzenie filmu to 2 tygodnie, ale może zostać skrócony, jeśli członkowie DKF-u szybciej go obejrzą. Jednak wtedy, żeby dać innym szansę, poinformuję na forum, że zostało 24 godziny na obejrzenie filmu, by ci co zwlekają mieli ostatnią szansę go obejrzeć. Ma to na celu usprawnić naszą działalność, więc proszę o wyrozumiałość… i sprawność w oglądaniu.
Kandydaci do kinematografu:
1. Antwone Fisher – dyskusję prowadzimy w tym temacie, ale głosujemy tutaj, poniżej. niewyróżniony
2. Wstrząsy wyróżniony
3. Shooting Dogs niewyróżniony
4. Prosty plan niewyróżniony
5. Kika wyróżniony
6. Królowa Margot niewyróżniony
7. Buty nieboszczyka niewyróżniony
8. Prawo Bronxu wyróżniony
9. Porozmawiajmy o kobietach

Anonimowy

Chyba trophy mnie nie zrozumiałaś, mój post powyżej nie jest a nie ironiczny czy też sarkastyczny, tylko szczery, naprawdę się cieszę że się z tego ze osoby przyłączają się do zabawy wspólnego oceniania, natomiast ci "wspaniali" członkowie są tylko po to aby napędzać cała machinę tej zabawy.

Trophy

> wolfie o 2008-08-20 11:26 napisał:
> Chyba trophy mnie nie zrozumiałaś, mój post powyżej nie jest a nie ironiczny czy
> też sarkastyczny, tylko szczery, naprawdę się cieszę że się z tego ze osoby
> przyłączają się do zabawy wspólnego oceniania, natomiast ci "wspaniali"
> członkowie są tylko po to aby napędzać cała machinę tej zabawy.

Zrozumiałam wszystko pięknie. Wcale nie myślałam, że był sarkastyczny. Mój też nie był ironiczny. Również napisałam normalnie co o tym myślę. :)

majak01

> wolfie o 2008-08-20 11:26 napisał:
> Chyba trophy mnie nie zrozumiałaś, mój post powyżej nie jest a nie ironiczny czy
> też sarkastyczny, tylko szczery, naprawdę się cieszę że się z tego ze osoby
> przyłączają się do zabawy wspólnego oceniania, natomiast ci "wspaniali"
> członkowie są tylko po to aby napędzać cała machinę tej zabawy.

Zgadzam się z Tobą Wolfie. Fajnie, że nasza społeczność fdb.pl angażuje się w rozwój stronki. Oby jak najwięcej było takich osób.

Trikster

Jestem na TAK. Opinię gdzieś tam pod opinią Trophy zamieściłem.

Solarie

Właśnie obejrzałam i jestem na nie.
To co zobaczyłam, w tym filmie, to zdecydowanie za mało, aby go wyróżnić.

Beznickowy

Jestem na TAK.

justangel

Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw jestem na NIE

Miałam jakieś wątpliwości zaraz po obejrzeniu filmu, ale teraz jak minęło kilka dni wiem, że już do tej pozycji nie wrócę, bo nie zainteresowała mnie aż tak bardzo. Od filmu wyróżnionego oczekuję, że będzie na tyle interesujący, że będę miała ochotę oglądać go ponownie. I to przeważyło.

Beznickowy

Teraz rozpatrzymy "Wstrząsy".

Anonimowy

Jestem na Tak

fantasta

Jestem na Tak

Film mi się bardzo podobał, lubię podobne klimaty, godny polecenia;)

Czechu

Wstrząsy zdecydowanie TAK :)))

mysza_007

nie bylo mnie wczesniej , i nie do konca znam te zasady kinematografu , ale jak juz bierzecie sie za starsze filmy to nie pomińcie przypadkiem
http://fdb.pl/f8159,Mi%C5%82o%C5%9B%C4%87,szmaragd,i,krokodyl,(1984).html
i druga część
http://fdb.pl/f8156,Klejnot,Nilu,(1985).html
pozdro ;p

Trikster

Jestem na TAK

justangel

Wstrząsy właśnie obejrzałam i jestem na TAK

Grzegorz_Borowiecki

Głosowanie trawa :) Michał albo Łukasz :) jak wybierzecie film, to proszę w formie newsa napisać tez o tym w wiadomościach :) przy okazji można przybliżyć też idee naszym czytelnikom :) chcialem to zrobic wczesniej, ale czekam az wybierzecie pierwszy film ktory mozna polecic ;P a tutaj wyglada ze sie uda :) z racji ze to pierwszy mozna dac nawet na temat dnia :)

Beznickowy

"Wstrząsy" na TAK.

Adam_Siennica

W końcu udało się – "Wstrząsy" na TAK

Solarie

Po długim namyśle jestem na nie, dla "Wstrząsów"…

Beznickowy

Teraz czas na "Shooting Dogs".

majron

Shooting Dogs zdecydowanie na NIE

Anonimowy

Shooting Dogs jestem na NIE

fantasta

Jestem na TAK

justangel

Shooting Dogs – jestem na TAK

Beznickowy

Teraz rozpatrzmy "Prosty plan".

Trikster

"Prosty plan" jestem na tak! Zapomniałem oddać głos na Shooting dogs – NIE!

justangel

Prosty Plan jestem na TAK

Anonimowy

Prosty Plan jestem na NIE

Ronaldinho

"Prosty plan" – jestem na TAK (uzasadnienie wkrótce)

Solarie

Prosty plan, również jestem na Tak.

Michal_Dajer

"Prosty Plan" oczywiście jestem na TAK.

Beznickowy

"Prosty plan" jestem na NIE.

majak01

Prosty Plan; jestem na NIE

Trikster

> Beznickowy o 2008-10-05 19:19 napisał:
> Teraz rozpatrzmy "Prosty plan".

nie chciałem nic pisać, ale dwa tygodnie minęły, Prosty Plan nie został wyróżniony… może dalej z tym koksem? :)

Beznickowy

Teraz czas na "Kikę".

Trikster

Kika oczywiście na TAK TAK TAK

Trikster

> centralny o 2008-10-23 18:53 napisał:
> To jest bezsensu przecież "Prosty plan" miał większość głosów na TAK.

to fakt, ale głosy na tak stanowią w przybliżeniu 67 % (dwie trzecie), powinny wynosić co najmniej 75% (3/4). Niestety…

Trikster

> centralny o 2008-10-24 14:33 napisał:
> To sorki, ale moim zdaniem jest to bzdura, bo wychodzi na to, że przez to, że
> inni użytkownicy nie byli zainteresowani kinematografem i nie oddali swoich
> głosów, przez to ten film nie został wyróżniony nawet jeśli ma większość głosów
> na TAK a w tym wypadku 6 głosów na TAK, 3 głosy na NIE. Poza tym moim zdaniem
> ten cały kinematograf nie sprawdza się ponieważ ma znikome zainteresowanie, więc
> zdezaktywować go i tyle.

Ja proponuję inaczej – zmienić głosowanie, jeśli ktoś nie zagłosuję=nie obejrzy filmu, to nie wlicza się tego do oceny i już. Procenty liczyłem z głosów, bez tych, którzy nie oglądali, bo wówczas jeszcze gorzej by to wyglądało :/

majron

Kika na TAK

justangel

Kika na Tak
Uzasadnienie później, jak obejrzę po raz kolejny i będę "na świeżo"

PS – również proponowałabym na przemyślenie kwestii wyróżnienia, bo póki co okazuje się, że większość filmów wyróżnień nie dostała.

Anonimowy

> centralny o 2008-10-24 14:33 napisał:
> Poza tym moim zdaniem
> ten cały kinematograf nie sprawdza się ponieważ ma znikome zainteresowanie, więc
> zdezaktywować go i tyle.

zdezaktywujmy go , dobry pomysł, bardzo dobry pomysł, znikome zainteresowanie, ale zaraz zobaczmy opinie (na dole strony jest odnośnik) i co sie wtedy okazuje, ze jedyny film ktory ma powyzej 20 odpowiedzi to jest własnie film rozpatrywany przez Kinematograf, nie chcesz brac udziału w nim, nie ma sprawy, ale że tak powiem zebyś zrozumiał: ty się od kinematografu odczep, bo nie ty go stworzyłeś.

Co do liczenia głosów, to z tego co widze zaden film oprócz Wstrząsów nie miał nawet 70% na Tak (beznickowy chyba nie liczy głosow , które nie zostały oddane), wiec nie wiem za bardzo o co wam chodzi, chcecie obnizyc próg do 60%? moze do 50%?, albo obniżmy go do 10%, wtedy bedziemy mieli pewnosc ze kazdy film dostanie wyróznienie, moim zdaniem wyróznienie czy tez nie wyróznienie to sprawa drugorzedna (ale nie bez znaczenia), wazniejsza jest chyba rozmowa o danym filmie.

justangel

Wolfie Ty się nie denerwuj:)
propozycja przemyślenia kwestii głosów została z mojej strony została poparta, ponieważ jeden film tylko dostał wyróżnienie. I zaczęłam się zastanawiać dlaczego tak jest. Czy to kwestia gustu, czy zbyt dużych wymagań, nie wiem. Może warto się nad tym zastanowić, czy nie wymagamy zbyt dużo od ocenianych filmów? jesli to nie kwestia wymagań ale rozbieżnych upodobań, może warto zmienić % głosów które dadzą wyróżnienie, bo ostatecznie Wstrząsy mogą zostać jedynym polecanym przez FDB filmem

PS, nie wiem czy ta dyskusja nie powinna sie przypadkiem odbyć pod innym tematem, żeby tu nie mieszała sie z oddanymi głosami??

Anonimowy

Justangel masz sporo racji, tylko, ze jesli bysmy rzeczywiscie obnizyli próg do tych 60% to kazdy film pewnie bysmy wyrózniali i wyróznili jakie do tej pory rozpatrywalismy, i jesli rzczywiscie obnizymy wymagany próg (kurcze sam nie wiem jaki teraz jest próg) do 60% głosów na Tak to mozemy równie dobrze znieść głosowanie. Jesli wyróznienie ma coś znaczyć , to musi byc wysrubowane, minimum 70% głosów na Tak.

PS ja sie nie denerwuje, ja tylko zabieram troche ostro głos w dyskusji, która rzeczywiscie powinna byc w innym miejscu ;-)

Trikster

ja nie jestem za obniżeniem progu, nie liczyłem poprzednich głosów, ale skoro jest tak, jak mówisz wolfie, to ja Ci wierzę :) Uspokój się :). Popieram Twoje stanowisko :)

justangel

No ja właśnie tak się nad tym wszystkim zastanawiam. Jak dla mnie szkoda, że np. Prosty plan wyróżnienia nie dostał i zastanawiam się nad powodem. Myslicie, że to zbyt duże wymagania jakie stawiamy czy zbyt różne gusta?

Trikster

myślę, że wymagania. No chyba, że ktoś chce pokazać, że on to się dopiero zna, bo głosuje na NIE :) (absolutnie nie myślę tutaj o jakiejkolwiek osobie!)

Proszę czekać…